El rescat d’Eulàlia: recorren tot Catalunya per salvar una porqueta a Deltebre

Veïnat i protectores van treballar en xarxa per treure l’animal d’una granja abandonada

08 abril 2020 09:17 | Actualizado a 08 abril 2020 11:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tancada a un espai molt petit i envoltada de brutícia vivia Eulàlia, la porqueta que veïns i voluntaris van rescatar aquest divendres d’una granja abandonada de Deltebre. Un treball fruit de la paciència i la col·laboració desinteressada de moltes persones que van aconseguir que avui la porqueta, qui van batejar com a Eulàlia, pugui viure més lliure al Santuari Gaia, un centre de rescat d’animals considerats de granja de Camprodon, a Girona.

Una veïna de Deltebre va donar l’alarma: arran d’haver estat més a casa pel confinament sentia uns sorolls a una granja d’aviram en desús, per això va posar-se en contacte amb la policia, qui en comprovar la situació van acudir a l’associació local DeltaRescat i, a partir d’aquell moment, es va crear la xarxa de contactes. Una porqueta de set anys, desnodrida i en males condicions era una feina per a moltes mans, per això es van posar en contacte amb els Engrescats d’Amposta, qui van explicar el cas a altres fundacions i protectores d’animals, fins que van arribar a la Fundació Santuari de Gaia. «Feia set anys que estava tancada en un amagatall sense veure la llum del sol i alimentada amb gallinassa», explicaven des del Santuari Gaia, afegint que els advocats de l’espai treballen per demandar a la persona responsable de l’estat de l’animal.

Per poder posar fi a aquella situació però, havien d’assegurar-se que la porqueta no estigués malalta, per això van demanar ajuda a veterinaris i altres particulars per treure-li sang. Mentre rebien els resultats, les protectores locals i el veïnat s’encarregava de portar-li verdures, fruites i aigua a l’animal. Un cop fetes les comprovacions corresponents, Ismael López i Coque Fernández, els fundadors del Santuari Gaia van recórrer gairebé 300 quilòmetres, de punta a punta de Catalunya, per cloure la feina i emprendre un viatge en ple confinament.

«Ara que fa tants de dies que estem tancats a casa, tot i que amb totes les comoditats, esperem que la història d’Eulàlia ens faci recapacitar. El món necessita que fem un canvi ja, no podem seguir tractant d’aquesta manera ni als animals ni al planeta», sentenciava el cofundador del santuari, Ismael López.

Una nova vida en llibertat
Segons explicaven els implicats, el rescat va costar prop de tres hores i mitja i, després de sedar-la perquè no es fes més mal del que tenia, van emprendre el viatge cap a l’altra punta de Catalunya. López deia que «la primera nit que Eulàlia va passar al Santuari no va voler entrar a la seva habitació i es va passar la nit a l’aire lliure, sobre l’herba».

Ara, uns dies després, ja s’ha fet fins i tot el primer bany de fang, causant furor a les xarxes socials. I a poc a poc s’anirà acostumant a la seva nova casa, on compartirà  un trosset de natura amb altres porquets i els més de 300 animals que acull el Santuari de Gaia.

Tot i la situació actual, la tasca d’aquells que treballen per la cura dels animals com santuaris, protectores i refugis tenen la condició de serveis essencials, pel qual, amb les mesures pertinents, poden circular lliurement com ho van fer des de la Fundació Santuari Gaia per rescatar a la porqueta de Deltebre.

Comentarios
Multimedia Diari