El Síndic de Greuges ha rebut darrerament prop de 800 queixes sobre la regressió del Delta i la inacció de les administracions públiques. Així va afirmar-ho ahir el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, en la seua compareixença a la Comissió d’Estudi sobre la Protecció del Delta de l’Ebre del Parlament.
«Són queixes que destaquen la inacció i la manca de resposta de les administracions públiques, fins i tot apuntant a una possible infracció de la normativa europea, ja que no s’està garantint una protecció efectiva del Delta de l’Ebre», va declarar el Síndic.
Ribó va deixar palesa l’activitat social i econòmica actual del Delta de l’Ebre, però també de la seua política participativa. «S’han presentat 10.000 al·legacions al Pla del Delta. I estem parlant d’una població de 60.000 habitants», va detallar. Ribó va demanar un pla específic de protecció per al delta i va denunciar que no s’hagin executat els moviments de sorres al litoral per prevenir els danys de futurs temporals.
La comissió d’ahir va deixar en evidència la fragilitat del Delta sense l’arribada de grans temporals: ara mateix la barra del Trabucador està inundada.
A la comissió també va comparèixer el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura. Faura va voler posar en valor que el Delta de l’Ebre és un territori socioeconòmicament dinàmic. «I on hi viuen persones, famílies. Volem continuar vivint i guanyant-nos la vida al territori», va remarcar. «Per garantir el futur de la població cal garantir la supervivència del Delta de l’Ebre». Faura va recordar que malgrat la fragilitat del Delta, el territori segueix esperant el pla del Ministeri «que fa mesos que hauria d’estar en marxa. El Delta necessita començar ja amb els projectes».
També el director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), Xavier Pallarés, va posar en valor la feina feta per la Taula de Consens: «el món local és bàsic», va afirmar. «Des de l’IDECE veiem solucions compartides: una primera inversió econòmica amb moviments de sorres, que són una solució a curt termini, la baixada de sediments, a llarg termini, però també els camins de guarda que poden aprofitar-se turísticament».
Per la seua banda, el president del Consorci d’Aigües de Tarragona, Joan Alginet, va recordar el seu iaio de 85 anys: «m’ha dit que avui expliqués que som uns afortunats de viure al Delta, però que quan defensem cada trosset de terra és perquè l’hem guanyat amb molt d’esforç, suor i llàgrimes».
Alginet va explicar que el CAT ha participat en un projecte LIFE per revertir al medi els fangs produïts com a conseqüència del procés de potabilització. El CAT, que ara està presidit per una persona que viu i vol viure al Delta, també ha presentat al·legacions al Pla del Ministeri.