Els pagesos d'Alcanar arrangen les finques afectades pels aiguats per iniciar la collita de cítrics

Ha començat la campanya amb la recol·lecció de les varietats més primerenques, mentre es continuen reparant els danys en camins, infraestructures de regadiu i accessos a conreus

| Actualizado a 17 octubre 2021 09:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La collita de cítrics ha començat ja a Alcanar i la resta de les Terres de l’Ebre, amb la recol·lecció de les varietats més primerenques de mandarines. Una collita marcada enguany per la baixada de producció de fins al 40 per cent (arran d’una baixa floració) i pels efectes de la climatologia: diverses pedregades al Baix Ebre i el Montsià però sobretot, pels efectes dels aiguats que fa menys de dos mesos van afectar els termes d’Alcanar, Ulldecona, Sant Carles de la Ràpita i Vinaròs. 

Alcanar viu principalment de l’agricultura i en especial dels cítrics, tant per a la producció de fruita com de vivers. La campanya ha hagut d’arrencar quan encara queden camps i camins malmesos. 

Les fortes pluges de l’1 de setembre no van malmetre la collita de forma significativa però van arrossegar finques senceres en zones determinades, portant la terra i el fang fins a la vora del mar. Van danyar moltes infraestructures de regadiu, imprescindible per aquest conreu; i van deixar impracticables camins rurals i accessos al conreus. Entre les partides més afectades hi ha les Calafes, Castellans o la zona de les Cases d’Alcanar, segons detalla al Diari el gerent de la Cooperativa Exportadora d’Agris d’Alcanar, Federico Tarazona. 

Així, els pagesos han hagut de treballar de forma incansable per posar a punt les finques i poder entrar als camps amb garanties quan arribe el moment òptim de la collita.  «Desgraciadament el sector primari ens estem acostumant a què hi hagi campanyes dolentes i a les incidències meteorològiques», afirma Tarazona. «Arran del canvi climàtic, el que abans passava cada deu o quinze anys ara passa cada dos o tres», lamenta.

 

Campanya
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat xifra entre un 30 i un 40 per cent el descens global de la producció de cítrics a l’Ebre aquest hivern, tot i un petit increment previst pel que fa a la taronja, amb una producció global que es podria situar per sota de les 100.000 tones. 

Des del sindicat Unió de Pagesos afirmen que encara és aviat per poder parlar de preus, «però sembla que s’estan iniciant per sota de la xifra d’inici de la campanya anterior». «A més dels efectes de la climatologia, els productors de cítrics estan realment preocupats per l’avenç els darrers mesos de la nova plaga del cotonet de Sudàfrica a Catalunya, pel que a hores d’ara no existeix cap tractament fitosanitari efectiu autoritzat», afirmen des del sindicat. 

Pel que fa als danys a Alcanar, el director dels serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica a l’Ebre, Jesús Gómez, detalla que encara s’estan acabant d’avaluar els efectes dels aiguats en plantacions i infraestructures.  

«Tot i que hi ha danys a les finques en producció, les majors repercussions han estat en vivers de cítrics i de planta ornamental. En aquest sentit, estem acabant d’avaluar per veure si es pot treure una línia d’ajuts als productors d’aquestos dos sectors»; detalla Gómez al Diari.


Per altra banda, el Departament ha destinat un import de 300.000 euros per a restituir els llits dels barrancs de la comarca que van ser malmesos pel temporal. L’Agència Catalana de l’Aigua du a terme un total de nou actuacions, concretament als barrancs del Llop, Sant Jaume, Castellans, Solito, Codonyol-Arjub, Forques, Libori, Codines i Fondo i al barranc sense nom del costat de l’Hotel Carles III. Els treballs consisteixen en la retirada de graves i la redistribució de sediments, tot i que en alguns trams també s’han retirat arbres morts i acumulacions de vegetació que poden obstaculitzar el pas de l’aigua.

 

Camins

L’Ajuntament d’Alcanar també ha treballat les últimes setmanes «a contrarellotge» per tal d’adequar tots els camins i accessos a les finques afectats per la tromba d’aigua, perquè estiguen transitables per a la campanya dels cítrics. Ha adequat  de forma provisional pràcticament el 90% dels camins i accessos municipals, i ho fa fet a través de la Brigada Municipal d’Obres i Serveis i amb el suport d’altres administracions i la contractació d’empreses especialitzades. Joan Roig, alcalde d’Alcanar, recorda que s’han fet «actuacions amb el suport de la Generalitat de Catalunya, encara que siguen provisionals, per a garantir que la fruita no es quede als arbres, però seguim necessitant més suport d’administracions supramunicipals per a fer actuacions definitives i adequades als desafiaments climàtics. Esperem que el fet que la Moncloa haja declarat Alcanar com a zona catastròfica implique l’arribada d’ajudes de forma urgent». 

Entre les tasques hi ha el trasllat de roques i de pedres de màrgens que l’aigua ha desplaçat i la recol·locació i l’aplanament de la terra i grava de camins. Això no obstant, en alguns accessos a través de barrancs l’aigua ha destrossat i posat al descobert canonades d’aigua o ha malmès tant l’asfalt dels camins que s’ha necessitat actuacions més complexes per tal de garantir el pas de camions de gran tonatge.

En concret, per a poder fer les solucions provisionals al camí dels Castellans s’ha hagut d’encarregar un projecte. Una empresa especialitzada ha col·locat blocs de pedra d’escullera per tal de guanyar l’amplada del camí que s’havia perdut pel barranc. Ara començaran les tasques d’adequació del camí del Llop.

El consistori canareu ha actuat en els camins de la Martorella, del Carreró, de les Canals, dels Collets, del Tancat de Codorniu, del Fondo Planetes, de la Cova Grossa, dels Barranquets, dels Castellans, de les Calafes, del barranc de les Forques, de les Cases, del Fondo de Jan, de La Punta, de la Martinenca, del Llop, del Mas del Cec i de la Mestra, entre d’altres. 

 

Consumir producte local per ajudar els citricultors a tirar endavant

Els cítrics de les Terres de l’Ebre continuen destinant-se principalment al mercat internacional, en especial al nord d’Europa. Amb tot, poc a poc es va donant a conèixer al mercat català la qualitat de les taronges i mandarines produïdes aquí. En aquesta línia treballa la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementina de les Terres de l’Ebre. Un altre segell de qualitat al que s’han adherit també en els últims anys algunes empreses comercialitzadores és la marca Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre. «Des de la Generalitat es dona suport als dos segells, com una forma de marcar la qualitat del producte local i fomentar-ne el consum intern», destaca Jesús Gómez. 

    En aquesta línia, des d’Alcanar també s’ha posat el focus enguany en què, si la resta de Catalunya vol donar un cop de mà als pagesos d’aquesta zona castigada pels aiguats, aquest hivern compre les taronges i mandarines que es produeixen al municipi. 

Comentarios
Multimedia Diari