<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els veïns de Flix ja poden tornar a beure aigua de l’aixeta

El paràmetre de THM es normalitza però es continuarà fent un seguiment analític reforçat

09 agosto 2023 17:50 | Actualizado a 23 agosto 2023 11:59
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Els veïns de Flix ja poden tornar a consumir aigua de la xarxa del municipi. L’Ajuntament ha informat que s’ha normalitzat els paràmetres de trihalometans (THM) en les darreres analítiques d’aigua potable, i d’acord amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya, s’aixequen les recomanacions vigents des del 8 de juliol de no consumir aigua de l’aixeta i reduir temps de dutxes i banys.

«Per tant, es pot tornar a fer ús de l’aigua potable de Flix per a totes les activitats habituals», detalla al Diari l’alcalde, Francesc Barbero.

L’Ajuntament continuarà fent el seguiment analític reforçat de l’aigua potable fins a l’entrada en funcionament dels filtres de carboni (previstos durant el primer trimestre de 2024) a la xarxa municipal.

«Això pot comportar que en cas de detectar novament valors de THM superiors als de referència, s’hagin de tornar a fer recomanacions similars», adverteix l’alcalde. Des del Consistori s’ha agraït «la paciència i la col·laboració de la ciutadania en aquest episodi».

Tal i com va informar el Diari, a principis del passat mes de juliol es ven detectar nivells per sobre de la normativa d’un plaguicida (Propetanfós) i de trihalometans.

Els trihalometans (THM) són compostos químics volàtils que es generen durant el procés de potabilització de l’aigua per la reacció de la matèria orgànica, encara no tractada, amb el clor utilitzat per a desinfectar.

Els nivells del plaguicida es van normalitzar uns dies després, però els de THM s’han mantingut elevats durant un mes.

Entre les actuacions dutes a terme en les últimes setmanes per mirar de recuperar la normalitat hi ha la neteja del dipòsit dels Comellarets, una mesura que normalment es du a terme a l’hivern per no coincidir amb els períodes de més consum d’aigua, però que es va avançar per tractar de reduir al màxim la presència de matèria orgànica; i la substitució al dipòsit de la Punta del Canó del dipòsit de 1.000 litres d’hipoclorit (solució per netejar i desinfectar per a l’aigua potable) per petits dipòsits d’entre 20 i 50 litres amb la finalitat d’evitar que s’hi formin clorats. Amb tot, l’alcalde creu que també hi ha tingut a veure la climatologia, amb la baixada de temperatures de la setmana passada.

El municipi s’abasteix directament del riu Ebre, en un punt de captació desfassat i compartit amb l’industrial d’Ercros. Després d’anys esperant un projecte del Pla de Restitució de l’Estat que no s’ha arribat a executar, l’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) treballen ara en aquesta instal·lació de filtres de carboni.

El cost de la instal·lació es preveu de vora 800.000 euros i l’ACA ha atorgat una subvenció de 452.000 euros al municipi per posar aquesta tecnologia.

Per tal de tirar endavant aquesta instal·lació cal, però, un seguit d’actuacions prèvies que passen per la connexió de la xarxa de la Colònia Fàbrica a la xarxa municipal i el bypass del dipòsit de l’Aubal. «Això permetrà tirar endavant l’emplaçament dels filtres de carboni abans del dipòsit de la punta del Canó», expliquen des del Consistori.

Precisament aquest dijous hi ha convocat un ple extraordinari per tractar la problemàtica de l’aigua al municipi, a instàncies dels grups de l’oposició de Junts i la CUP.

Comentarios
Multimedia Diari