Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

En marxa les obres per aportar arena i reforçar els punts fràgils del Delta

Els treballs sobre el terreny han arrencat aquesta setmana a la zona de la barra del Trabucador i la Punta de la Banya

| Actualizado a 05 octubre 2022 23:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Màquines i camions ja treballen sobre el terreny al delta de l’Ebre per aportar sorres i reforçar alguns dels punts més fràgils i afectats per la regressió. Aquesta setmana han arrencat les esperades obres del Ministeri per a la Transició Ecològica, a la zona del Trabucador. Així, s’està recollint i transportant sorra des de la Punta de la Banya fins a l’extrem de la barra del Trabucador, a la zona més propera a les salines i que ha patit més l’efecte dels temporals dels últims anys.

Finalment són 317.000 metres cúbics d’arena els que es mouran al llarg dels pròxims mesos, per reforçar el Trabucador, l’illa de Buda i la platja de la Marquesa-Riumar. En concret, 150.000 metres cúbics a la barra del Trabucador (terme municipal de la Ràpita), 150.000 més al front litoral de Deltebre (entre la Marquesa i Riumar), procedents de la Punta del Fangar; i 17.000 al nord de l’illa de Buda, que s’extreuran de la platja del Serrallo, al terme de Sant Jaume d’Enveja.

Es tracta de sorres emergides, de zones properes al punt que trenquen les onades, que s’extrauen i transporten en camions fins als punts de dipòsit previstos, on es creen dunes i s’eixampla la platja.

El projecte té un pressupost de 4 milions d’euros i està executat per l’empresa pública Tragsa. Es tracta d’una actuació d’urgència que s’ha retardat un any respecte a les previsions inicials. Les obres havien d’arrencar la tardor del 2021 però es van haver de posposar per qüestions de tramitació i avaluació ambiental, que van portar algunes desavinences entre els governs de la Generalitat i de l’Estat.

Està previst que la vicepresidenta tercera i titular del Ministeri per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, visite les obres en les pròximes setmanes, i mantingui també reunions amb els agents del territori.

Taula de Consens

Tot plegat, en espera de la presentació del definitiu pla de protecció del delta de l’Ebre, que ultimen des de l’administració estatal.

Des de la Taula de Consens pel Delta, ens que agrupa ajuntaments i regants de la zona, valoren «molt positivament» la intervenció sobretot en aquestes zones «tan fràgils», però el seu director tècnic Rafa Sánchez ha remarcat que no pot ser l’única. «En calen de més decidides, en volums molt superiors, amb sorres marines i dragues», ha defensat en declaracions a l’ACN.

Rafa Sánchez explica que «les traces d’erosió» a l’illa de Buda arriben a ser de 12 metres cada any, o als cinc metres a la zona de la Marquesa i Riumar, i això empitjora cada cop més «si no es fa res». Per al director tècnic de la Taula, cal recuperar aquestes franges perdudes i també ampliar les platges en altres sectors del Delta. I és que les platges deltaiques haurien de tenir amplades de 150 metres per contenir l’embat dels temporals, segons els experts.

Comentarios
Multimedia Diari