Entitats ecologistes exigeixen a la CHE que reconegue l’emergència que viu el Delta

La Plataforma en Defensa de l’Ebre i els ecologistes retreuen a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre que negui la subsidència del Delta i rebutgi mobilitzar sediments dels pantans

12 febrero 2020 10:10 | Actualizado a 12 febrero 2020 10:11
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Temas:

La Plataforma en Defensa de l’Ebre, SEO/Birdlife, Campanya pels Sediments, Ecologistes en Acció, GEPEC, Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre i Picampall s’han unit per exigir a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que reconegue l’emergència que viu el delta de l’Ebre per tal de posar solució a la seua regressió i subsidència (enfonsament).

Davant d’un document previ publicat al Boletín Oficial del Estado sobre el Pla de Conca 2021-2027, les set entitats s’han unit per signar una declaració per demanar a les administracions que la normativa final reflexe la situació real en què es troba el Delta i que s’aporten solucions definitives per a la seua conservació. I és que segons aquest document previ del Pla de Conca, no es considera que el delta de l’Ebre estiga en perill ni siga vulnerable a la regressió i subsidència.

Les entitats ecologistes han remarcat una i una altra vegada que permetre l’arribada de sediments al Delta és vital per a la seua supervivència i conservació. «El delta de l’Ebre s’ha format pels sediments aportats pel riu al llarg de la seua història, i en el moment que deixen d‘arribar comença la seua regressió física com s’evidencia cada cop més», han expressat les set entitats ecologistes i socials.

«Des de fa més de 50 anys que el Delta pateix per la falta de sediments que es queden retinguts als embassaments que hi ha a la conca de l’Ebre. És un fenomen estudiat per molts científics, però la CHE en fa cas omís, i ni tan sols es planteja destinar recursos per resoldre aquest problema generat per la seua nul·la gestió dels sediments», declaren. «Tots els estudis indiquen la manca de sediments com l’origen de la situació actual. Considerem que ja és hora de fer proves pilot per mobilitzar sediments, com es porta reclamant des del territori. Això no exclou l’adopció d’altres mesures més a curt termini».

Els grups exigeixen a la CHE i al Ministerio para la Transición Ecológica una moratòria de les hectàrees de regadius previstes als plans hidrològics de conca i de les noves obres i embassaments. «Si el problema actual del delta de l’Ebre és per la gran regulació que s’ha fet a la conca aquest últim segle, pensem que ja comença a ser hora d’anar revertint aquesta tendència».

Segons el document previ al Pla de Conca, no es considera que el delta de l’Ebre estiga en perill de subsidència. Davant d’això, les entitats han expressat que «la negació tàcita per part de la CHE del problema de la subsidència, fenomen comú a tots els deltes del món, contrasta amb els estudis tècnics fets des de fa dècades sobre el Delta. Sense acceptar el problema difícilment es podran buscar solucions».

«El delta de l’Ebre es mereix tot el respecte de la CHE i el seu treball per resoldre el problema que la serva gestió ha causat en els últims 60 anys. L’acumulació dels sediments és una realitat, que hem pogut constatar aquest últim temporal. Molts experts que, fins ara no havien parlat públicament, han dit que hi ha sediments als embassaments i cal mobilitzar-los. El Delta els necessita», han expressat.

Les entitats també demanen que es se celebre una reunió de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, que fa tres anys que no es convoca.

«El delta de l’Ebre és un espai únic que té les màximes figures de protecció com són la zona RAMSAR, LIC, ZEPA, Xarxa Natura 2000 i Reserva de la Biosfera i per això les administracions tenen l’obligació de coordinar-se per posar en marxa les accions neccessàries per preservar-lo», han exigit.

Comentarios
Multimedia Diari