Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Flix, pendent d’un nou punt de captació d’aigua a l’Ebre des de fa anys

Al municipi es desaconsella temporalment el consum d’aigua de l’aixeta, per la presència d’un plaguicida i de THM

10 julio 2023 18:50 | Actualizado a 11 julio 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns de Flix continuaven ahir sense consumir aigua de l’aixeta, per la presència d’un plaguicida (Propetanfos) i un nivell elevat de Bromodicolormetà (un dels THM). Tal com ja va informar el Diari, l’avís es va produir dissabte després que les anàlisis de l’aigua donessin valors per sobre dels establerts i l’Ajuntament recomanés no consumir aigua de la xarxa.

En espera de les contraanàlisis demanades, els resultats de les quals poden arribar avui mateix, els veïns compten amb dos punts de subministrament d’aigua potable de forma gratuïta a l’Avinguda de la Llum i al carrer Pere Quart. Excepte per a beure i cuinar, l’aigua és segura per a la resta d’usos, com ara la higiene personal, rentar la roba o regar.

Segons explica al Diari l’alcalde, Francesc Barbero, el municipi s’abasteix directament del riu Ebre, en un punt de captació «desfassat i compartit amb l’industrial d’Ercros».

Així, un dels factors que ha pogut influir en la problemàtica actual és el baix cabal del riu arran de la sequera al conjunt de la conca. «En el moment en què hi ha menys cabal, tots els compostos que baixen, ho fan més concentrats», detalla l’alcalde.

Els Trihalomentans (THM) són uns subproductes que es formen per la reacció del clor, utilitzat per a la desinfecció de l’aigua, amb matèria orgànica present a l’aigua captada. Els seus valors depenen de la concentració de matèria orgànica i d’alguns ions de l’aigua d’origen, la seva temperatura i el pH.

Avui es preveu posar en marxa una modificació en el sistema d’abastament per tal d’intentar reduir-ne els valors.

Pel que fa al plaguicida, ha sorprès la presència als tècnics i l’Ajuntament, ja que es tracta d’un producte agrícola que està descatalogat des de l’any 2002. «Esperem, així, que sigue un fet puntual», afirma Barbero.

Des de l’Ajuntament es destaca que el sistema d’alerta ha funcionat; que el de Flix «és un dels pocs municipis de les Terres de l’Ebre que publica les analítiques de l’aigua a la web de transparència, des de fa anys»; i que els llindars que s’han superat ara no suposen cap situació greu. «No és alarmant; si estiguéssim abans del 2009, quan es van endurir els paràmetres, s’estaria consumint aigua de l’aixeta amb normalitat».

L’Ajuntament planteja des de fa anys un nou punt de captació al riu Ebre i una planta potabilitzadora de l’aigua. Un projecte de 3 milions d’euros que formava part del Pla de Restitució vinculat a la descontaminació del pantà de Flix i que el govern de l’Estat no ha construït, com ha passat amb una quinzena més d’obres d’abastament de pobles de les Terres de l’Ebre i el Priorat. El projecte està redactat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i compta amb els terrenys expropiats, però el Ministeri per a la Transició Ecològica no l’ha arribat a executar mai.

Amb tot, l’Ajuntament de Flix farà «les obres que calgue per actualitzar i millorar la xarxa». «Fa temps que hem demanat ajuts a altres administracions en aquest sentit», afirma Barbero.

Comentarios
Multimedia Diari