Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’IDECE commemora els seus 30 anys amb un acte institucional al castell de Miravet

L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre es reivindica com un organisme per impulsar el territori en àmbits com l’economia, el turisme o la sostenibilitat

18 noviembre 2023 18:08 | Actualizado a 19 noviembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) va celebrar aquest passat dissabte els seus 30 anys de trajectòria en un acte commemoratiu al Castell de Miravet. En un dia radiant i amb un acte institucional presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, es va reivindicar com l’organisme per a impulsar el territori ebrenc en àmbits com l’economia, la cultura, la sostenibilitat i el turisme.

L’IDECE va ser creat el 1993 amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament econòmic i social del territori. Abasta àrees com la formació, l’impuls empresarial, el turisme, la cultura i el medi ambient. Entre les seues funcions hi ha la d’impulsar plans de promoció i desenvolupament de caràcter global o sectorial de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre; fomentar la projecció de les comarques ebrenques; desenvolupar programes de suport de caràcter general i sectorial dirigits als ens locals del territori; executar el manteniment i la promoció de la via navegable a l’Ebre; vetllar pel compliment i revisió del Pla Territorial parcial de les Terres de l’Ebre, etc. També va ser el creador i l’impulsor de la marca turística que cohesiona i identifica el conjunt de les Terres de l’Ebre.

El manteniment de la via navegable, el projecte LIFE Migratoebre de recuperació de peixos migratoris i la millora de la connectivitat ecològica al tram final de l’Ebre, el suport a iniciatives de desenvolupament del territori i el foment i la promoció turística són els principals eixos de desenvolupament actuals. L’acte d’ahir va comptar amb una nodrida assistència de representants institucionals, socials i econòmics, entre els quals els diferents directors que ha tingut l’organisme durant aquests 30 anys.

Durant el seu parlament, el conseller d’Empresa i Treball i president de l’IDECE, Roger Torrent, va declarar que el Govern treballa pel país en reptes que són compartits: «en crear un futur d’oportunitats per a tothom en el qual les Terres de l’Ebre tenen molt a oferir i on compten amb una eina valuosa com l’IDECE, que durant les seves tres primeres dècades ha actuat com a aglutinador de consensos, impulsant el desenvolupament integral del territori». Torrent també va defensar el model de reindustrialització de Catalunya per «ajudar a l’equació social i territorial», insistint en la recuperació del pes industrial del país que s’havia anat perdent al llarg dels anys.

Per la seua banda, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, va recordar que l’IDECE va ser el primer organisme autònom amb un caràcter territorial de la Generalitat. «És una eina imprescindible per a les Terres de l’Ebre, un instrument de vertebració del territori molt transcendent i, alhora, ens permet tenir molta més capacitat per generar projectes». També la directora de l’IDECE, Norma Pujol, va destacar el paper de l’organisme: «L’IDECE ha de continuar sent el nucli de la vegueria de les Terres de l’Ebre i un aglutinador de consensos i dels grans acords territorials, en definitiva, una eina catalitzadora de projectes i capaç de teixir el desenvolupament territorial en un sentit ampli».

Premis IDECE

En el transcurs de l’acte van lliurar-se els premis IDECE entre els estudiants de batxillerat. El guanyador d’aquesta 12a edició ha estat Dan Vinyes Rodríguez, de la Ràpita (Institut els Alfacs), pel treball ‘Proposta de millora per al Trabucador’, que ha rebut el primer premi dotat amb 1.500 euros. El segon premi, dotat amb 1.000 euros, se l’ha endut Núria Mulet Martí, de Deltebre (Institut de Deltebre), pel treball ‘Microplàstics, el verí dels ecosistemes i la salut humana a l’Ebre’; el tercer premi, dotat amb 700 euros, se l’ha endut Clàudia Salaet Folqué, de Benifallet (Institut Dertosa), pel treball ‘Més enllà del català oriental’; i el quart premi, dotat amb 500 euros, se l’ha endut Gerard Fabregat Sangres, de Tortosa (Institut Dertosa), pel treball ‘Catalan Modernism in the Ebro Lands’.

Comentarios
Multimedia Diari