Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Biblioteca de Gandesa estrena un servei de préstec i devolució comarcal

Es buscarà apropar els llibres i la lectura als municipis de la comarca que no disposen d’equipament bibliotecari

| Actualizado a 03 octubre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Biblioteca de Gandesa, Dr. Mn. Joan Baptista Manyà, oferirà un nou servei, el BiblioTerraAlta, que permetrà accedir a més habitants de la comarca al servei de préstec i devolució. Consistirà en la recollida de documents als ajuntaments dels diversos municipis sense necessitat de desplaçar-se fins a la localitat.

La Terra Alta, una comarca amb una població d’11.401 habitants repartits en 12 municipis i majoritàriament envellida, amb un 29% de la població de més de 65 anys el 2021, tindrà en les pròximes setmanes aquest nou servei. Estarà impulsat juntament amb la regidoria de cultura del consistori i buscarà apropar la lectura i la informació a més persones, tot reforçant la seva vocació comarcal.

La iniciativa anirà dirigida als municipis que no disposin d’equipament bibliotecari integrat en el Sistema de Lectura Pública de Catalunya i on durant el setembre i l’octubre s’estan fent reunions informatives per explicar-ne el funcionament. D’aquesta manera, es busca portar la cultura a més persones en una zona que té una alta demanda de préstec d’usuaris de diferents municipis, incloent-hi els centres escolars i diversos clubs de lectura.

Sent conscients també de la problemàtica de la comarca, des de Gandesa es treballa per apropar el fons a tothom. «A la Terra Alta tenim una mancança d’equipaments bibliotecaris dintre la xarxa pública. Hi ha diversos punts de lectura sense gaires recursos i tampoc hi ha serveis mòbils com el bibliobús ni previsió de tenir-ne. Estem en una comarca envellida, en el que això suposa quant a mobilitat, a part tenim una deficiència de transport públic comarcal més que evident i una alta demanda de préstecs de diferents pobles», detalla Cinta Roldán, directora de la biblioteca, detallant que «tot plegat et fa plantejar fer un servei que pugui englobar i donar cobertura a tota la comarca. Oferim més de 25000 exemplars i hi ha molts pobles que estan més lluny i tenen difícil accés. Amb això ho podem facilitar d’alguna manera».

En aquest sentit, la bibliotecària apunta la necessitat del servei, també per als centres educatius davant la mancança de biblioteques escolars. «Cada any ens demanen més i els servim documents perquè puguin i dinamitzar les aules.

D’altra banda, també fem moltes altres iniciatives a escala comarcal com els clubs de lectura, les maletes viatgeres, tallers, xarrades i formacions. Tenim funció comarcal i l’exercim. A veure com va l’acollida de la iniciativa, les escoles es beneficaran i els municipis més llunyans també».

El Servei de préstec i devolució

Per fer el préstec serà necessari ser usuari del Servei de Lectura Pública de Catalunya.

Els usuaris podran gaudir d’un màxim de 30 documents durant un mes amb la possibilitat de renovar un màxim de 3 cops, en línia o per telèfon, sempre que ningú hagi reservat l’exemplar. Les peticions de llibres es faran directament a la Biblioteca de Gandesa a través d’alguns dels mitjans habituals, com correu electrònic, telèfon o WhatsApp i es recolliran al consistori en horari d’atenció al públic i la freqüència del servei serà setmanal o quinzenal, depenent del municipi. Les devolucions podran ser tant a l’Ajuntament com a la mateixa biblioteca.

Comentarios
Multimedia Diari