La Comissió Europea enviarà una delegació per avaluar els efectes del cargol poma

El director general de Salut Pública s'ha compromès amb la delegació catalana a "implicar-se al màxim" en la lluita i el control del mol·lusc

19 mayo 2017 23:26 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Comissió Europea enviarà el proper mes de juliol a les Terres de l'Ebre una delegació de representants per avaluar la plaga del cargol poma, que està fent estralls a la zona. Així ho ha assegurat aquest dimarts en declaracions a la premsa el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, després d'una jornada de reunions a Brussel·les amb l'eurodiputat Ramon Tremosa (CiU) i alts càrrecs de la Comissió Europea. "El Director General de Salut Pública, a instàncies de l'eurodiputat Ramon Tremosa, s'ha compromès a venir aquest mes de juliol amb una delegació de la CE al Delta per conèixer la visió dels representants del govern i del sector directament", ha dit Soler.

El director general de Salut Pública, Ladislav Miko, s'ha compromès a "implicar-se el màxim" en la lluita i el control del cargol poma, segons ha explicat Soler a la premsa. En concret, Brussel·les estudiarà l'aportació de fons econòmics per compensar els afectats i impulsarà investigacions científiques i tècniques per trobar la millor manera d'eradicar la plaga. Per Soler, la idea és elaborar "un pla de xoc molt important".

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre ha dit que "cal unir totes les forces d'agents econòmics, socials, agrícoles, del sector institucional local, de la Generalitat i l'Estat" sota "el paraigües de la Comissió Europea". Segons Soler, Brussel·les "ha de tutelar" el procés de lluita contra la plaga.

"És un problema de màxim nivell europeu", ha advertit Soler des de Brussel·les, recordant que tot i que ara l'únic cas al continent sigui el del Delta, la problemàtica es podria estendre a d'altres zones "si ara no ho controlem i delimitem a la mínima expressió".

Una àmplia representació institucional de les Terres de l'Ebre, encapçalada pel president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, el del Montsià, Joan Martin, el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i diversos membres del sector, han mantingut aquestes reunions al Parlament Europeu i la Comissió per trobar la màxima implicació europea en la lluita contra el cargol poma i el mosquit tigre.

Per a Soler, "no han estat reunions d'aparador, sinó de treball intens". La ronda de contactes, que ha estat impulsada per l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, ha servit per exigir a la Comissió Europea un "pla d'acció" per combatre la plaga, que ha d'incloure mesures de "finançament". Soler ha indicat que cal invertir en la lluita contra la plaga però també en mesures compensatòries pels agricultors i productors afectats pel cargol poma.

Tremosa s'ha mostrat satisfet amb els resultats de la trobada, i ha indicat que el viatge de la Comissió Europea a les Terres de l'Ebre el proper juliol serà "una gran oportunitat per a què el sector demostri les conseqüències que té aquesta plaga sobre el seu conreu, sobre la societat i també sobre la supervivència i la pervivència de la zona".

Comentarios
Multimedia Diari