La Generalitat comprarà 48 oliveres monumentals d’entre 500 i 1.200 anys a dos vivers d’Amposta i Alcanar, per transplantar-les en finques de la mateixa comarca del Montsià, preferentment públiques. El consell executiu del Govern va aprovar aquest dimarts l’adquisició per un import total de 644.100 euros, fent ús del dret de tempteig i retracte que preveu la Llei 6/2020, de 18 de juny, de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres i oliverars monumentals de Catalunya.
Es tracta d’exemplars que aquests establiments, en compliment de la normativa vigent, van declarar responsablement que tenien per comercialitzar, i que, d’acord amb la llei, quedaven immobilitzats. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural els adquirirà ara i contractarà el seu trasllat i replantament en finques, preferiblement públiques, de la comarca del Montsià, d’on procedeixen, d’acord amb les gestions que estan fent els serveis territorials del Departament a les Terres de l’Ebre.
La Llei 6/2020 regula i protegeix les oliveres que, per les seves característiques, condicions històriques i culturals, s’identifiquen com a monumentals, atesa la seva importància com a elements del paisatge i de la cultura de Catalunya. Es consideren monumentals les que tenen un perímetre de tronc igual o superior a 350 centímetres mesurat a una altura de 130 centímetres del sòl, o amb una edat igual o superior a 350 anys. S’han de mantenir en el lloc que les ha vistes arrelar-se i mantenir la seva funcionalitat. Se’n prohibeix explícitament l’extracció i la comercialització per aturar i evitar la degradació i desaparició del patrimoni ambiental, agrari, cultural, social, històric i econòmic que conforma el conreu d’aquestes oliveres.
La comarca del Montsià és precisament l’àrea de Catalunya on es concentren més oliveres monumentals, en especial a municipis com Ulldecona (amb prop de 1.400 arbres), i amb àrees visitables com la Partida de l’Arion, on hi ha la Farga de l’Arion, que segons els estudis realitzats va ser plantada l’any 314 dC. Aquest conjunt de l’àrea del Sénia va ser declarat l’any 2018 patrimoni mundial agrícola per l’Organització de las Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO).
L’objectiu del reconeixement com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (Sipam) és assegurar la implementació eficaç de les accions del pla de conservació per al manteniment dels sistemes d’olives mil·lenàries per a futures generacions, així com al desenvolupament sostenible de les comunitats agrícoles locals.