No ha estat possible. Enguany havia de ser la segona vegada que la processó de la Passió o de Diumenge de Rams sortís de la nova plaça de la Catedral de Tortosa, però el fort vent que bufava ahir a la capital de Baix Ebre va motivar que l’Agrupació de Confraries de la Setmana Santa decidís fixa l’inici de la processó a la plaça de la Cinta, com ja es feia abans de la pandèmia.
Tot i això, l’itinerari presentava la novetat de passar pel carrer Cervantes, totalment renovat i convertit en zona de vianants. Des de l’organització, calculen que un miler de persones van desfilar pels carrers del nucli antic i de l’Eixample tortosí, acompanyant els passos i les bandes de tambors de cada confraria.
La particularitat de la processó de la Passió tortosina també és que els natzarens reparteixen caramels als xiquets o persones espectadores de l’acte mentre es va fent de nit.
Aquesta tradició tan peculiar que es veu a Tortosa i que mai no passa desapercebuda sembla que es remunta a dècades enrere, quan la Setmana Santa es vivia amb més penitència i creien que s’havia d’endolcir una mica el dia als xiquets tortosins, donat que les següents jornades de Setmana Santa serien més amargues.
Un costum que també es podia apreciar en altres municipis de la Diòcesi, durant les processons de Setmana Santa, com en el cas d’Alcanar, on també es donaven caramels als xiquets que participaven en la processó del Divendres Sant, però, als anys 80 del segle XX, es va deixar de fer.
Segons el Llibre d’Acords de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors, l’origen de l’actual processó de la Passió i Mort de Jesucrist que se celebrava ahir a Tortosa comença l’any 1806, moment en què es decideix fusionar la processó pròpia dels Dolors amb una altra d’arrels més antigues, llavors en desús i protagonitzada pels gremis, que acostumava a sortir el Dijous Sant.
Des d’inicis del segle XIX, la processó adquireix una excel·lència i una notabilitat que la faran singular. Es converteix en una manifestació popular de rellevància estructurada més o menys com la coneixem avui. En destaca el vessant simbòlic que ha integrat un conjunt de tradicions tortosines molt arrelades.
Un acord municipal del 1859 dictamina de comissionar-hi un grup de regidors. Com a resultat d’aquest impuls oficial es fa un canvi qualitatiu dels misteris, ara ja amb un aire més espectacular, compostos de figures de mida natural. Els artistes van ser Ramon Cerveto, Josep M. Beltri, Joan Baptista Gurrera, i, probablement, Macià Cuadrado.
La darrera fase constructiva és a partir dels anys 40 del segle XX, quan se’n fa una renovació completa: es construiran quatre misteris nous, el darrer es basteix l’any 1958. Autors de prestigi com Innocenci Soriano Montagut, Enric Monjo, Carles Riba, o Claudi Rius, realitzaren aquests nous grups escultòrics que van desfilar ahir.
75è aniversari
Durant aquesta Setmana Santa, la Confraria de la Puríssima Sang celebra els 75 anys del Pas de la Coronació d’Espines.
L’artista Claudi Rius va construir-lo l‘any 1948 i consta de quatre figures, que escenifiquen la Coronació d’Espines de Jesús. Són de fusta policromada i amb pa d’or.
Darrerament, la confraria ha fet millores al pas, sobretot a la part de baix, millores en la seua mobilitat, i s’ha renovat tota la part elèctrica, amb instal·lació de llums de tecnologia LED. També s’ha millorat la visibilitat del confrare que porta el pas a les processons. El pas de la Coronació d’Espines va sortir per primera vegada des de l’Església de Sant Jaume.
Els estendards, banderins i símbols de la Confraria porten a les diferents processons llaços negres, en record de Federico Sabaté, que va ser confrare major i de Pili Ruiz, vicepresidenta traspassats recentment.
Les pròximes processons a la capital del Baix Ebre són la del Silenci, aquest Dijous Sant a mitjanit, i la del Sant Enterrament, al vespre del Divendres Sant. Al programa d’actes destaquen altres activitats a l’entorn de la Setmana Santa com les tamborades a Remolins i Jesús, concerts, conferències i el Via Creu al Calvari de Tortosa, un espai molt desconegut entre els mateixos tortosins i que la presidenta de l’Agrupació de Confraries, Cinta Fontanet, ha animat a conèixer.
Centre d’interpretació
Un altre indret que s’ha de visitar aquests dies és el Centre d’interpretació de la Setmana Santa, situat a l’antiga església de Sant Antoni, al carrer Montcada, que acull una interessant exposició de diorames de l’Associació de Pessebristes de Tortosa. Acull els passos que desfilen a les processons, una bona opció per contemplar-los amb més calma que a les processons.
L’any 2009, el Bisbat i l’Ajuntament de Tortosa van acordar instal·lar aquest centre, el primer museu de passos català. L’edifici forma part del catàleg d’edificis de caràcter històric de la ciutat i es manté gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament i els voluntaris de l’Agrupació de Confraries.
El Centre d’interpretació de Setmana Santa és el lloc on també es pot recollir el nou quadernet infantil amb dibuixos dels passos per poder-los pintar, que inclou passatemps i jocs.
Per al dimecres 5 d’abril està programada la xerrada de la presidenta de l’Agrupació de Confraries de Setmana Santa de Tortosa, Cinta Fontanet, dins del cicle de conferències de la Confraria dels Hermanos, a les 20.30 hores, al Centre d’Interpretació de la Setmana Santa.
D’altra banda, del programa d’actes de Setmana Santa destaca l’estrena del Concert ‘Missa A 3 amb violins’ a càrrec del Cor Mestral de Reus, demà a la Catedral, a les 20.30 hores.
Deu confraries
L’Agrupació de Confraries de Setmana Santa de Tortosa, formada per 10 confraries i 11 passos, té com a objectiu coordinar els esforços i finalitat de totes les confraries que en formen part per dur a terme les celebracions dintre de la Setmana Santa de la capital del Baix Ebre.
És l’encarregada d’organitzar les processons de la Passió (Diumenge de Rams), del Silenci (Dijous Sant) i del Sant Enterrament (Divendres Sant). A més a més de diverses celebracions de caràcter cultural, religiós i social del programa d’actes i litúrgic, com les versions de Setmana Santa, el concurs de dibuix, el pregó de Setmana Santa, les conferències, el Via Crucis al Calvari o el Festival de Música Sacra.
Les confraries tortosines representen a l’Associació de veïns del barri de Santa Clara, la Mare de Déu del Roser, el Sant Crist de la Puríssima, el Sagrat Cor de Jesús, Sant Antoni dels Pagesos, Maria Immaculada, les Conc Llagues, els Natzarets de Jesús de la Passió, la Puríssima Sang i la Mare de Déu dels Dolors.
Els passos de Setmana Santa, són autèntiques obres d’art amb tot tipus de detalls que mereixen una observació minuciosa.
Pregó de Setmana Santa
La monja dominica Sor Lucía Caram va pronunciar el pregó de la Setmana Santa d’enguany dissabte passat, amb un discurs enfocat en la humanització de Déu. «He convidat als tortosins i les tortosines a sortir al carrer no només com un espectacle, sinó per a deixar-nos interpel·lar per tots els crucificats que ens trobem a la nostra història», manifesta la religiosa.
La presidenta de l’Agrupació de Confraries, Cinta Fontanet, valora positivament la intervenció de Sor Lucía Caram que «va arribar a la gent». És la primera dona religiosa que realitza el pregó. Les altres dones que l’havien presentat, són Mònica Ripoll, Maria Joana Querol i Meritxell Roigé.
Fontanet remarca que «des que vam renovar la junta de l’Agrupació el 2013, apostem per la presència de més dones en els actes de la Setmana Santa».
L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat la figura de Sor Lucía Caram com a pregonera de la Setmana Santa i ha recordat la seua vinculació amb projectes que es porten a terme de fa anys a Tortosa per aquells que més ho necessiten, com el programa Invulnerables.
Roigé ha felicitat l’agrupació pel pregó i la resta d’activitats entre elles el concert del Cor LaBinota o la tercera tamborada popular a Remolins.