La Taula de Consens i el Síndic porten a Brussel·les les problemàtiques del Delta

La Comissió Europea estudiarà els possibles incompliments de lesdirectives ambientals per a obrir un procés d’infracció comunitària

09 marzo 2022 19:40 | Actualizado a 10 marzo 2022 14:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una delegació de la Taula de Consens pel Delta i el Síndic de Greuges de Catalunya s’ha desplaçat a Brussel·les per reunir-se amb representants de les institucions europees i analitzar les problemàtiques que afecten el delta de l’Ebre.

Les trobades s’emmarquen en el procés iniciat pel Síndic, Rafel Ribó, arran de les greus afectacions que va tenir el temporal Glòria a la zona, amb l’obertura d’una actuació d’ofici per a analitzar les actuacions de les administracions públiques en la protecció de l’espai davant l’emergència climàtica, i que s’ha elevat també a la Unió Europea. «Som conscients que la via europea és un escenari a llarg termini, però és molt important anar aportant totes les informacions necessàries i fent les accions pertinents», han valorat des de la Taula de Consens, que agrupa els municipis i regants de Delta.

De les trobades mantingudes amb l’equip del Defensor del Poble Europeu i una delegació de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, destaca el compromís assumit d’estudiar els possibles incompliments que s’estan produint de diferents normatives europees en allò que afecta zones d’especial protecció de la biodiversitat com el Delta i, a partir d’aquí, les accions que es poden portar a terme. «La Comissió estudiarà si al Delta s’estan respectant les diferents directives ambientals europees perquè hi veu clars indicis d’incompliments», destaquen.

També s’han abordat les possibilitats que obren els fons europeus Next Generation. « Aquesta línia de finançament europeu pot suposar un pas important per a revertir la situació que està patint el Delta, amb inversions en mesures per preservar l’espai litoral i aturar les conseqüències del canvi climàtic», detallen des de la Taula, que ara portarà davant els governs de l’Estat i la Generalitat la necessitat d’obrir línies de finançament que permetin realitzar obres per a la conservació del Delta, la línia de costa o la biodiversitat.

Països Baixos

Des de la Taula de Consens es treballa també ara en un viatge de caràcter tècnic als Països Baixos, el proper mes d’abril, amb representants del Ministeri per a la Transició Ecològica i la Generalitat, per conèixer de primera mà les accions que es duen a terme en aquell país per mantenir la línia de costa. Segons explica al Diari el director tècnic de la Taula, Rafa Sánchez, el transport i gestió de sorres que es planteja al Delta és una pràctica habitual en aquell país, «on es considera una política d’Estat». La voluntat es reunir-se amb representants del govern, les universitats, centres de recerca i empreses especialitzades.

Comentarios
Multimedia Diari