Ports de la Generalitat construirà una Escola Nàutica a la Ràpita i una llotja a Deltebre

02 diciembre 2020 10:54 | Actualizado a 05 diciembre 2020 11:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ports de la Generalitat projecte nous equipaments als ports de Sant Carles de la Ràpita i  Deltebre. 

A la Ràpita, un dels ports més importants del litoral català tant a en l’àmbit pesquer com nàutic, amb 1.825 amarradors esportius en global, es destinaran 900.000 euros a la construcció d’un edifici d’Escola Nàutica. Aquesta construcció es vol convertir en el centre de referència de l’activitat nàutica a la Badia dels Alfacs que promocioni el port de la Ràpita , el municipi i el territori, amb serveis nàutics d’oci, esport i competició per als rapitencs i el conjunt de les Terres de l’Ebre, però també amb projecció internacional. «L’objectiu és fer d’aquest centre un lloc referent on practicar activitats nàutiques, atès que la situació i clima de la badia dels Alfacs afavoreix que es pugui sortir a navegar pràcticament tot l’any», remarca el director general de Ports. 
Es planteja un edifici autosuficient energèticament que funcionarà amb energia solar i que tindrà zero emissions de CO2 a l’atmosfera. 
Aquest edifici ha d’acollir els serveis d’Escola de Vela i de les activitats nàutiques (paddle surf, kitesurf, windsurf, caiac...). «És un pas més en la filosofia de Green Port que es vol aplicar a la Ràpita, dins del delta de l’Ebre i per tant, de la Reserva de la Biosfera», detalla Joan Pere Gómez Comes. En aquest àmbit, estan ja en funcionament un total de 340 plaques solars al sostre de la llotja rapitenca, per a l’autoconsum energètic del sector pesquer. Aquestes plaques donen cobertura elèctrica a la sala de subhastes, la zona d’emmagatzematge i envasat del peix, les oficines, sala de reunions i fàbrica de gel i serveis complementaris. Això està generant un estalvi en la factura de la llum de la Confraria de 1.800 euros, a més de la important quantitat de CO2 que es deixa d’emetre a l’any. 
A més, el rapitenc i tots els ports ebrencs disposen actualment de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. 

Deltebre

A més, Ports de la Generalitat construirà l’any que ve una nova llotja per al port de Deltebre, l’únic port fluvial del país, situat prop de la desembocadura de l’Ebre, i que actualment ha de realitzar les seves subhastes fora, en unes instal·lacions allunyades de l’activitat pesquera. Amb una inversió de 600.000 euros, es preveu construir una sala de subhastes amb grades, una zona de preparació del peix per la seva expedició i càmera frigorífica; oficines i sala de reunions per a la Confraria de Pescadors i un circuit perquè els visitants puguin veure la subhasta, integrant més el port a l’entorn. El projecte executiu està enllestit i les obres han de començar durant el primer trimestre de l’any que ve, detalla el director general, qui també remarca que el projecte «s’ha consensuat al cent per cent amb els pescadors i dimensionat a les seves necessitats».  
Actualment el port de Deltebre dona servei a 16 embarcacions de pesca i 159 esportives. Es treballa  en la seva ampliació, que requereix abans d’un pla especial. El document es troba ara pendent de la declaració d’impacte ambiental. També haurà de rebre un informe de Costes (Ministeri per a la Transició Ecològica) abans de passar a l’aprovació provisional de l’Ajuntament i la definitiva de la Comissió d’Urbanisme. L’ampliació es preveu dur a terme per mitjà d’una concessió, de manera que un privat s’encarregarà d’executar l’obra i gestionar la infraestructura. 

Comentarios
Multimedia Diari