Reclamen l’aprovació definitiva del pla de protecció del Delta

Teresa Ribera atribueix el retard a la petició per part de la Generalitat d’una avaluació ambiental estratègica

| Actualizado a 07 abril 2022 13:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha atribuït el retard en l’aprovació del pla de protecció del delta de l’Ebre, presentat l’any passat, a la petició d’avaluació ambiental estratègica sol·licitada per la Generalitat de Catalunya.

Al ple del Congrés, la diputada Norma Pujol (ERC) va preguntar ahir a la ministra quan estarà aprovat definitivament el pla, presentat inicialment el febrer del 2021 i que es preveia enllestit a finals de l’any. Ribera no va concretar cap nova data, i va demanar «coherència» tant a la Generalitat com al grup d’ERC i als seus actors locals. «Per a nosaltres, el Delta és capital», va dir la ministra, qui va detallar que l’any passat van presentar una proposta «molt solvent», «i van ser vostès els que van demanar que se sotmetés a avaluació ambiental estratègica, la qual cosa ens va semblar correcta però evidentment ha generat un retard addicional».

Segons afirmà Ribera, aquestes peticions s’han donat en més ocasions, com en «el pla de recuperació de la Barra del Trabucador» (actuació d’emergència d’aportació de sorres a aquest i altres punts afectats per la regressió, ara en exposició pública) en què també es va «demanar una avaluació ambiental». «La vam fer a tota velocitat i amb això sumarem 4 milions d’euros més als 3,7 milions que tenim ja invertits en la protecció del Delta des que som al govern», afirmà la ministra, qui titllà el pla de prioritari, amb la recerca de les millors solucions «per a un espai emblemàtic que ningú a Espanya vol perdre, no només vostès».

La diputada ebrenca d’ERC Norma Pujol va recordar a Ribera que va ser nomenada fa gairebé fa quatre anys «i després de dos temporals com el Glòria i el Filomena segueixen sense fer cap actuació, en espera del pla de protecció del Delta definitiu». «El més greu és que avui per avui, no hi ha cap projecte executiu redactat, fet que significa que tardarem molts anys a veure cap actuació», denuncià. En aquest sentit, li va retreure que el Ministeri per a la Transició Ecològica no ha executat aquest mandat «cap projecte en defensa del Delta, més enllà dels dos quilòmetres del Camí de Guarda de la Badia dels Alfacs, que va adjudicar el PP».

«A vostès els hi corresponen les competències de protecció del litoral, destinin els esforços i els recursos necessaris. El delta de l’Ebre s’està morint. No es quedin mirant. Actuïn ja», va remarcar la diputada.

Tot plegat, quan avui arrenca als Països Baixos un viatge de treball amb representants del Ministeri, el Departament d’Acció Climàtica i la Taula de Consens pel Delta, per conèixer de prop la tasca en matèria de gestió de sorres que es fa en aquest país per al manteniment de la línia de costa i intercanviar experiències per a la protecció del delta de l’Ebre, tal i com ja va avançar el Diari.

Comentarios
Multimedia Diari