Reforcen els marges del riu Ebre en punts del Delta, per evitar l’erosió

L’obra forma part del projecte de manteniment del Camí Natural de l’Ebre entre Amposta i Sant Jaume d’Enveja

11 marzo 2022 19:10 | Actualizado a 14 marzo 2022 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Red de Caminos Naturales, dependent del Ministeri d’Agricultura, ultima al delta de l’Ebre els treballs de manteniment del camí de sirga vora el riu que recorre els termes d’Amposta i Sant Jaume d’Enveja. L’empresa pública Tragsa executa les obres, entre els quals destaca el reforç dels talussos en diferents punts del marge dret del riu. I és que les onades que provoquen les embarcacions que naveguen per riu a la zona del Delta xoquen contra les vores, de terreny fangós, i amb el pas del temps degraden i erosionen la riba i hi produeixen despreniments.

En tres dels punts més danyats, entre Amposta i Sant Jaume, s’ha procedit a instal·lar un tablestacat, amb pals de sis metres d’eucaliptus roig (material que segons els experts tolera bé la humitat durant anys), com a pilotatge dins del riu per evitar que es continuï desplaçant el talús i protegir així també el camí existent. Junt amb els pals clavats, operaris i màquines han instal·lat geotextil (una tela permeable) i predres a sobre, per reforçar aquesta protecció.

Un d’aquests punts que s’està acabant de reparar es troba a uns dos quilòmetres aigües avall d’Amposta.

A més, s’han habilitat tres nous desaigües, a demanda de pagesos de la zona i ajuntaments, per canalitzar millor les aigües de pluja cap al riu i evitar inundacions i danys.

El projecte suposa també la renovació de tots els cartells informatius i tota la senyalització que s’ha anat degradant al llarg dels anys. Els treballs, amb un pressupost d’uns 50.000 euros, estan a punt de finalitzar.

L’actuació s’emmarca dins d’un projecte general de manteniment del Camí Natural de l’Ebre, que en diversos trams va des del naixement del riu fins a la desembocadura, i que es va iniciar l’any passat. A les Terres de l’Ebre, aquests treballs, encarregats a Tragsa, han comportat també obres en altres punts, com un asfaltat a l’alçada del Club de Rem de Tortosa, o la neteja i desbrossament de diversos trams, com ara un al terme municipal de Miravet que s’estava perdent i presentava dificultats per a passar-hi.

El camí de sirga del tram final de l’Ebre recorre uns 22 quilòmetres entre la ciutat d’Amposta i l’illa de Buda i la platja de Migjorn. Amb tot, només el tram fins a Sant Jaume d’Enveja està considerat coma Camí Natural de l’Ebre.

L’Estat (Ministeri de Medi Ambient) el va adequar i inaugurar l’any 2007, per recuperar per a l’ús públic els marges del riu. Es tracta d’una via per a vianants i bicicletes, delimitat per tanques de fusta i amb sòl de terra. Des de la seva obertura, un dels maldecaps dels ajuntaments ha sigut el seu manteniment.

Comentarios
Multimedia Diari