Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Secciones
    Canales
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Repunta el nombre de caragols poma i ous retirats dels marges del riu Ebre

    La plaga es dona per eradicada en el tram de Miravet a Tortosa,
    però s’han detectat més exemplars aigües avall del pont de l’Estat

    29 noviembre 2022 17:34 | Actualizado a 29 noviembre 2022 23:25
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha acabat a finals de novembre els treballs anuals de retirada dels exemplars i postes del caragol poma de les lleres del riu Ebre, en el tram comprès entre Miravet i aigües avall de Tortosa. La campanya s’ha allargat enguany un mes més de l’habitual, ja que la temperatura de l’aigua del riu ha estat 5 graus per sobre de l’habitual durant la tardor, i el passat mes d’octubre era encara de 24 graus (fet que manté actius els caragols).

    Enguany novament no s’ha trobat cap exemplar ni posta al tram entre Miravet i el pont de l’Estat de Tortosa. Es tracta del tercer any consecutiu que això passa, de manera que la CHE dona per eradicada la plaga en aquest tram, en domini públic hidràulic de la seua competència. Pel que fa a aigües vall del pont, enguany s’han retirat uns 3.000 exemplars i vora 5.000 postes (ous) de l’espècie invasora; una xifra per sobre dels últims anys, arran de l’increment del número de focus detectats.

    Un dels motius que explica aquest repunt de la plaga al riu és la menor presència d’una altra espècie invasora, el cranc blau, que en els últims any ha estat un depredador voraç de caragol poma.

    Els treballs de la campanya, per part de tècnics de Tragsa, empreses contractades i la CHE, se centren en dos àmbits. Per una banda, la prospecció dels marges del riu Ebre des de Miravet fins a Amposta, amb la supervisió en piragua de tots dos marges (prospeccions diürnes i nocturnes). A més, hi ha les tasques de control amb retirada dels focus existents. Els treballs de control s’han centrat en diversos punts, el més septentrional és el focus de Miravet, en el qual es va implantar una població molt nombrosa entre 2014 i 2017 i en la qual després d’anys de la seva absència s’ha donat per eradicada. El focus intermedi, fins al Barranc de Sant Antoni, a Tortora. I durant aquest any s’ha treballat des del Barranc de Sant Antoni fins a l’embarcador del Club de rem de Campredó, a Tortosa.

    És en aquest últim tram on s’han trobat més exemplars i postes, «i és el que cal continuar supervisant perquè no s’estengui aigües amunt», segons detalla Alfonso Calvo, cap de servei d’estudis mediambientals de la CHE.

    Cal tenir en compte, segons recorda Calvo, que el caragol poma, originari de Sudamèrica i present al territori des del 2009, «pot pondre anualment uns 6.000 ous, i que cadascun d’aquests ous es converteix en un caragol fèrtil al cap de només dos mesos i mig».

    La CHE ha destinat més d’un milió d’euros des del 2017 a aquests treballs, que es duen a terme de forma coordinada amb la Generalitat.

    El repunt s’explicaria per una menor presència
    al riu de cranc blau, depredador del caragol
    Comentarios
    Multimedia Diari