Tivissa adjudica 788 hectàrees de terrenys públics per a tres parcs eòlics

Les empreses guanyadores del concurs, del grup austríac RP Global, ja han iniciat els tràmits per implantar-se

14 marzo 2022 18:30 | Actualizado a 15 marzo 2022 15:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Tivissa ha volgut posar les seves condicions per a la «inevitable» implantació al seu terme de projectes d’energies renovables, concentrant-les en uns terrenys comunals de 788 hectàreees (el 3,77 per cent del seu terme municipal). Després d’un concurs públic al que s’han presentat vuit empreses, finalment s’ha adjudicat a tres empreses del grup austríac RP Global, amb qui ja s’ha firmat el contracte per desenvolupar tres parcs eòlics d’un màxim de 45 MW cadascun.

Segons detallen des del Consitori, després de la publicació del Decret Llei 16/2019, a Tivissa van començar a arribar un seguit de projectes i sol·licituds de projectes de renovables i línies d’evacuació d’energia produïda en altres municipis. Se situaven, sobretot, en la zona sud del terme i en total eren 19 parcs eòlics, 2 parcs solars fotovoltaics i 20 projectes de línies d’evacuació.

Segons Montse Perelló, alcaldessa d’aquest municipi de la Ribera d’Ebre de 1.700 habitants, calia convertir «aquesta amenaça que tenim al nostre territori i sobretot al nostre municipi en una oportunitat per al poble i per a les persones que vivim aquí». Per això, l’Ajuntament va redactar unes bases per a la licitació d’una part de comuns de la vila per a l’adjudicació administrativa de l’ús privatiu del bé de domini públic, amb la finalitat d’implantació de tres parcs eòlics. «L’objectiu d’aquesta licitació era poder establir projectes d’energies renovables, de manera controlada i ordenada, evitant la massificació i una possible expropiació forçosa per part de les autoritats supramunicipals», remarca Perelló.

La licitació ha estat de 788 hectàrees dels comuns de la vila. Aquesta superfície està dividida en tres lots on s’ha consensuat la implantació de parcs eòlics, amb un màxim de 45 MW per lot. En el plenari de febrer es va adjudicar el lot 1 a l’empresa Desarrollos Eólicos Tivissa II; el lot 2 a Desarrollos Eólicos Tivissa III; i el lot 3 a Desarrollos Eólicos Tivissa IV; i la setmana passada es van signar els contractes. Aquestes empreses adjudicatàries ja han iniciat la tramitació per obtenir les autoritzacions necessàries per part de la Generalitat de Catalunya. Formen part del grup empresarial austríac RP Global, productor independent d’energia (IPP) amb una cartera d’aproximadament 8000 MW en centrals solars fotovoltaiques, hidràuliques i eòliques. A les Terres de l’Ebre ha desenvolupat el projecte de la central hidroelèctrica de 18 MW de Xerta.

«Amb aquesta superfície adjudicada, el municipi de Tivissa contribueix generosament a la implantació d’energies renovables a Catalunya i amb aquesta aposta també ajuda que el país es converteixi en una economia baixa en carboni i competitiva d’aquí a 2050», remarca l’alcaldessa.

Segons l’Ajuntament, la iniciativa permet, a més, «l’ordenació del municipi i la protecció de l’entorn natural», la millora de la viabilitat econòmica de la població, «sobretot preveient a curt o mitjà termini, el tancament de les nuclears o de l’abocador», i «millores socioeconòmiques» per als veïns. Així, es van tenir en compte els cànons que pagaran les empreses adjudicatàries durant tota l’explotació, la possible contractació de persones del territori i la contractació d’empreses auxiliars del municipi i de les poblacions veïnes.

Comentarios
Multimedia Diari