Tortosa busca dones rellevants per incorporar-les al carrers

L‘Ajuntament recupera la trajectòria de dones que van destacar en diversos camps de la societat tortosina

13 marzo 2022 18:30 | Actualizado a 14 marzo 2022 16:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Tortosa ha posat en marxa el projecte «Dones rellevants», amb el qual vol donar a conèixer la trajectòria de diverses representants de la societat tortosina que van destacar en els seus respectius camps. El programa vol recuperar els noms de diverses tortosines que van ser referents a la ciutat, però que el pas del temps ha deixat en un segon pla. D’aquesta manera es vol mostrar el talent femení que ha existit en el passat i que servisca d’inspiració per a les noves generacions.

La primera selecció se centra en noms de dones que van viure entre els segles XIX i XX, com els de l’actriu Carlota de Mena i Zamora, una de les intèrprets més destacades de la Catalunya de la segona meitat del segle XIX; la pintora Manuela Delsors i Mangrané, artista que va sobresortir durant la dècada dels quaranta i cinquanta del segle XX amb obres centrades especialment en els retrats, els dibuixos i les natures mortes; la mezzosoprano Enriqueta Massoni, que va acumular lloances arreu de Catalunya, Espanya o diversos països del continent americà al tram final del segle XIX, i la llibretera i científica Enriqueta Ferrús i Ribes, editora de llibres i regent de l’actual llibreria Viladrich, i de la qual enguany se’n commemora el centenari de la mort.

Per donar a conèixer estes dones, l’Ajuntament ha comptat amb la col·laboració de l’institut de l’Ebre que, a través de l’alumnat del Grau Superior de Disseny i Edició de Publicacions Impreses i Multimèdia, s’ha encarregat del disseny de cada biografia.

Durant la presentació del projecte l’alcaldessa, Meritxell Roigé, va recordar que aquests noms de dones representen figures que «van sobresortir en la seua època i que, segurament, van destacar en contra d’allò que s’esperava d’elles». També la regidora d’Igualtat Dolors Bel explica que el projecte s’inicia ara, però que la voluntat és seguir ampliant aquesta recerca, per identificar més dones. «És un projecte viu i la idea és que tingue continuïtat. D’una banda podrem tenir un mapa molt més gran de dones rellevants que podrà ser una exposició; de l’altra, és un treball molt pedagògic i a més de l’Institut de l’Ebre podrem portar el projecte a més instituts de la ciutat i que continuen treballant les biografies per donar a conèixer el ric patrimoni femení de la ciutat», expressa.

En aquest sentit, en el futur aquesta recerca podrà servir de base per a una altra iniciativa: poder revisar el nomenclàtor i afegir-hi noms femenins. Un repàs als noms de carrers de Tortosa deixa en evidència que la majoria són dedicats a homes o noms de ciutats. Quan els carrers tenen nom femení, sovint són mare de déus o religioses: Santa Anna, del Carme, Plaça de la Cinta, de la Mercè, Rosa Maria Molas, Maria Antonia d’Oviedo... Poc més.

El passat ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar una moció de Movem Tortosa que demanava aquesta revisió del nomenclàtor de la ciutat, tenint en compte la perspectiva de gènere.

«Els noms de carrers i places es fan amb voluntat de perdurar i és un tema important que s’ha de fer amb el consens de tot el consistori», remarca Bel. Així, la futura revisió del nomenclàtor podrà treballar-se a la comissió de serveis a les persones i al Consell d’Igualtat.

Comentarios
Multimedia Diari