L’Espluga de Francolí commemora el primer pessebre de la història amb una recreació a la rectoria

La representació va estar precedida per l’espectacle d’ombres xineses ‘A l’ombra del pessebre’ a l’església vella de Sant Miquel

07 enero 2024 20:44 | Actualizado a 08 enero 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Espluga de Francolí va celebrar ahir el vuitè centenari del primer pessebre de la història, que coincidia amb el 60è aniversari del primer pessebre vivent al municipi. La jornada va començar amb la visita lliure a la sala dels pessebres del Museu de la Vida Rural, que va anar seguida del concert A l’ombra del Pessebre a l’església vella de Sant Miquel, un espectacle amb ombres xineses de Raül Poblet, Anna Amigó i Mercè Framis. En acabar el concert, els baixos de la rectoria van acollir la recreació del primer pessebre de la història.

Des de l’Associació Pessebre Vivent de l’Espluga van explicar com havíem vist una sèrie de coincidències en aquest vuitè centenari del primer pessebre de la història al municipi. «Fa 60 anys l’Espluga de Francolí va ser el tercer poble de Catalunya on es van començar a fer pessebres vivents i això ja ens situa en un punt important pel que fa a la tradició pessebrista catalana», va comentar el president de l’entitat, Xavier Lozano.

A més, Lozano va destacar que els baixos medievals del segle XIII i XIV a la rectoria «permetien fer la representació en un escenari adient a l’època que volíem representar». En aquest sentit, l’Associació del Pessebre Vivent ja utilitzava l’espai per a realitzar el pessebre i és on el 2009 van començar a fer les representacions de la versió actual.

El primer pessebre vivent de l’Espluga es tornarà a representar just d’aquí a un any

Així doncs, els baixos de la rectoria es van transformar en dos ambients diferents. Per una banda, un convent franciscà del segle XIII per situar l’espectador en el context de la congregació que va fundar Sant Francesc d’Assís i, d’altra banda, la representació de la missa del Gall del 24 de desembre de 1223 a la gruta de Greccio, amb la representació de l’altar improvisat, tal com va fer Francesc d’Assís, amb un bou i una mula vius.

«Els baixos medievals tenen diferents parts i un dels racons ens va inspirar en el que podria ser la gruta de Greccio. Per a la recreació el que vam fer va ser documentar-nos a partir de com va ser aquest primer pessebre i ens vam inspirar en les representacions pictòriques que hi ha d’ell», va assenyalar Lozano, qui també va apuntar: «Ens agrada fer un tipus de representacions hiperrealistes, amb tota mena de detalls i rigor històric, i vam intentar recrear tota l’escena tal com hauria estat ara fa 800 anys».

De fet, a l’Espluga de Francolí s’havien representat pessebres vivents a la Cova de la Font Major del 1967 al 1977 i aquest també és un altre factor que vincula la celebració del vuitè centenari del primer pessebre de la història amb els primers pessebres vivents al municipi. La recreació va ser breu, però va permetre al públic imaginar-se com va ser el primer pessebre de la història.

Comentarios
Multimedia Diari