Els concurs i les degustacions seran els protagonistes de la Gran Festa de la Calçotada de Valls

A partir de les deu del matí ja hi haurà parades de productes que es podran comprar i tindrà lloc el primer concurs dels tres que es fan durant tota la jornada d’aquest diumenge

26 enero 2023 20:03 | Actualizado a 27 enero 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Arriba el gran dia. Després de dos anys amb restriccions, la pandèmia pel mig, i la mobilitat reduïda torna la Gran Festa de la Calçotada amb tota la seva esplendor, sense cap mena d’impediment. I ho fa amb alguns canvis, amb la intenció de fer bullir l’olla un dia abans i amb moltes ganes d’aplegar a unes 35.000 persones durant tota la jornada de diumenge.

A les deu del matí ja s’iniciarà el Mercat de la Calçotada, la Mostra de Cuina del Calçot, l’Espai del Vi de la DO Tarragona, el Tast l’Alt Camp i les demostracions de coure calçot. Tot això es farà a la plaça del Pati, i també a la plaça de l’Oli. I és que aquest 2023 s’estrena un recorregut urbà que connecta la plaça del Blat, la plaça de l’Oli i El Pati. Uns cartells direccionals faran que la mobilitat pels diferents espais sigui més fàcil entre els participants de la Festa.

La Gran Festa de la Calçotada està caracteritzada pels concursos que hi ha durant les hores que es desenvolupa. El més matiner serà a dos quarts d’onze, i es tracta del 35è Concurs de Cultivadors de Calçots. Serà on es podrà veure la mota més grossa que rebrà un reconeixement davant tothom. Totes les persones que hi participen han d’estar inscrits a la IGP Valls, presentar tres manats de calçots: un de 50, i dos de 25. I els calçots hauran d’haver estat calçats degudament. Es donen tres grans premis, patrocinats per Castell d’Or, juntament amb un lot de Salses Fruits, un lot de vins de la DO Tarragona i el Joc del Calçot de la IGP Calçot de Valls.

A la mateixa hora s’iniciarà el Concurs de Salsa de Calçots. La recepció començarà a les deu del matí i s’allargarà fins a les dotze. Els participants hauran de portar mig litre de salsa en un recipient de vidre. Els tres guanyadors rebran un premi patrocinat per Salses Fruits, juntament amb una ampolla de cava Castell d’OR, un lot de vins de la DO Tarragona i un Joc del Calçot de la IGP Calçot de Valls. Coincidint amb la competició també es desenvoluparà la sisena demostració de Salsa de la Calçotada de Valls.

L’altre concurs, i molt esperat, és el 37è Concurs de Menjar Calçots. Començarà a la una del migdia i el gran escenari serà El Pati, com ja és habitual. El concurs consisteix a menjar un màxim de calçots en 45 minuts. L’última edició el va guanyar David Martín Martínez, menjant-se 192 calçots. Els tres primers guanyaran un premi patrocinat per Salses Fruits i Castell d’Or, més un lot de vins de la DO Tarragona, i un Joc del Calçot de la IGP Calçot de Valls.

Les degustacions

La principal novetat d’enguany és que la zona degustació, estarà ubicada al pàrquing de la Societat Agrícola de Valls. Allí també es podrà adquirir el pack de calçotada que inclou: una terrina amb salsa, un pitet de roba, una ampolla de cava i una ampolla d’aigua. El lloc estarà adaptat amb taules i cadires, perquè tothom pugui estar còmode. I hi haurà brasa per coure carn. La música ambientarà la zona, amb el grup Alatriste a partir de les dues del migdia, i després amb Maria Jacobs.

A les 12 del migdia hi haurà una cercavila per diferents indrets del carrer que és de la Gran Festa de la Calçotada, que sortirà de la zona degustació. Hi formaran part: el gegant del Calçot de Valls amb els Flabiolaires de Vallmoll, Gegants Agrupació El Calçot amb els seus grallers, el Ball de Gitanes amb els grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls, i la Mulassa de Valls amb els grallers de la Colla Vella Xiquets de Valls. Cadascú farà el seu ball abans de començar el recorregut.

Des del consistori vallenc animen tothom a participar en qualsevol dels actes que hi haurà durant tota la jornada de diumenge. Volen que molts visitants formin part de tot això, però també tots els vallencs i les vallenques. És una forma de promocionar el producte, de donar-lo a conèixer més enllà de Catalunya, i de mostrar una tradició que va néixer a la ciutat, i s’ha convertit en habitual en moltes famílies i grups d’amics d’arreu del territori durant els mesos d’hivern.

Comentarios
Multimedia Diari