Poesia visual per als sentits

Llibre. El fotògraf Vicent Pellicer Ollés retrata la bellesa del paisatge i el patrimoni natural del delta de l’Ebre

19 diciembre 2020 17:16 | Actualizado a 19 diciembre 2020 17:30
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«La fotografia és una manera de transmetre el que et corre per la sang. En el meu cas, corre la natura. També és el mitjà a través del qual transmeto el que sento, el que veig, el que tasto i el que palpo». Amb aquestes paraules s’expressa el fotògraf Vicent Pellicer Ollés (Valdealgorfa, Baix Aragó, 1956), qui viu a Jesús (Baix Ebre) des dels nou anys. El llibre El delta de l’Ebre, el plaer dels sentits (Cossetània Edicions) és l’última publicació de la trilogia formada per El Massís del Port, bellesa insòlita i Terres de l’Ebre i Matarranya encisadores. 

«El llibre El delta de l’Ebre, el plaer dels sentits és la continuïtat del primer i del segon, i que acaba d’arrodonir el viatge que va començar a la muntanya amb el Massís del Port i que després de continuar pel riu Ebre ara desemboca al delta de l’Ebre», explica el també escriptor, qui afegeix que «les tres publicacions, que recullen imatges amb textos en català, castellà i anglès, mostren la bellesa del patrimoni natural i paisatgístic de les Terres de l’Ebre».

La bellesa del territori
De fet, l’objectiu del fotògraf és «mostrar la bellesa del territori a través de les seves llums, colors, les estacions de l’any... i com en els darrers anys ha evolucionat». En total, en el llibre El delta de l’Ebre, el plaer dels sentits hi apareixen unes 150 fotografies. En el moment de fer la selecció, Vicent Pellicer Ollés assegura que «després d’haver fet milers de fotos, la tria definitiva dura mesos. Per això, l’important és tenir definit el que vols representar en el marc del llibre i després fer la selecció». Segueix explicant que «com a fotògraf entens de composició i de colors i, quan saps el missatge que vols transmetre, et deixes portar pels teus coneixements professionals i sobretot per les sensacions que et transmeten cadascuna de les imatges que defineixen millor el missatge que es vol transmetre». 

En aquest sentit, el missatge principal que Vicent Pellicer Ollés ha volgut expressar en aquest tercer llibre és –segons les seves paraules– «la bellesa i la naturalitat del delta de l’Ebre». I per això, a l’hora de transmetre aquestes sensacions, que es poden respirar en cadascun dels racons del territori, el fotògraf confia en «captivar als lectors amb les imatges i els textos breus que les acompanyen, és a dir, voldria que quedessin meravellats per la bellesa que tenim a les Terres de l’Ebre i que se n’amoressin del territori». La pluja diluvial curulla els barrancs, els rius... i, més tard, besarà el mar; Fruïu les hores lluminoses de l’alba, els poms de la bellesa del delta; Espills, miratges, llums, sobre terres inundades que regalaran arròs; i Empremtes fantasioses de la mar són alguns dels textos que acompanyen cadascun dels retrats paisatgístics.

El moment perfecte
En aquest sentit, a l’hora de retratar la bellesa del paisatge ebrenc Vicent Pellicer Ollés assegura que el repte és «saber captar el moment a través del qual vols transmetre una cosa concreta». Això suposa, segons explica el fotògraf, «primer, tenir molt clar el que vols transmetre i segon saber el dia, l’hora i l’estació concreta en què has de fer la foto». Així mateix, fa referència al fet que el treball també és el resultat de diferents estats d’ànim. «Per exemple, si vols captar un paisatge que interpreti un sentiment de nostàlgia o tristesa, has de saber perfectament en quin moment has d’anar al delta de l’Ebre per buscar una llum més fosca o rostres més tristos en els paisatges».

Colors i llums infinits
Pel que fa a l’estètica de les imatges, el fotògraf explica que «hi predominen totes les tonalitats, des dels rosats dels flamencs fins als vermells dels capvespres o la matinada, mentre que de blaus n’hi ha infinits perquè hi ha molta mar, així com molts verds i grocs. Com que em bellugo per totes les estacions hi ha pràcticament tots els colors i matisos». Respecte al muntatge del llibre, un cop seleccionades les imatges, Vicent Pellicer Ollés explica que «ho faig conjuntament amb l’editorial i a partir d’aquí busquem un fil argumental, en aquest cas a l’inici hi ha unes imatges dels diversos barrancs i com les seves aigües arriben al riu, i des d’aquí entrem al delta de l’Ebre. D’aquesta manera dirigim l’observació del lector». 

I és per això que en cada lectura del llibre El Delta de l’Ebre, el plaer dels sentits es descobreixen detalls diferents. «En cadascuna de les imatges sempre hi podràs veure detalls que se t’havien escapat en una primera lectura, però que acabes descobrint», afirma l’autor, qui al llarg de la seva trajectòria ha emmarcat el comportament inesperat de la natura. «Mai no saps com et respondrà la natura i l’atzar, que en algunes ocasions també juga el seu paper», assegura el fotògraf. En aquest sentit, les imatges de Vicent Pellicer Ollés també són el testimoni de la desolació després de temporals com el temporal Glòria. «Quan tens una pèrdua propera el sentiment és molt punyent, i quan es tracta del delta de l’Ebre, que és un paisatge nostre, que estimem i que protegim, ho vius amb molta pena perquè no hi pots fer res». 

En aquesta ocasió, les paraules del pròleg del llibre El delta de l’Ebre, el plaer dels sentits pertanyen a Rafael Ricote Ruiz. «Sempre busco, tant per als pròlegs dels llibres com per les presentacions, persones properes a mi. És un bon amic i ens coneixem des de fa anys», afirma Vicent Pellicer Ollés. De fet, algunes de les paraules que Ricote li dedica fan referència al fet que «la poesia amb què el Vicent compon cada una de les fotografies et segrestarà qualsevol preocupació que tinguis, i t’endinsarà en una mena de catarsi que t’impedirà abandonar l’obra, fins al final». 

En aquest sentit, les imatges i les paraules del també escriptor Vicent Pellicer Ollés són la seva contribució per protegir aquests records i el paisatge i el patrimoni natural del delta de l’Ebre. «És un llegat per a les generacions futures i permetre’ls veure com era abans aquest patrimoni, com és ara i poder-los fer imaginar com serà en un futur. És un llegat per a la posteritat», conclou el fotògraf.
 

Comentarios
Multimedia Diari