Estudiaran la capacitat de transport de sediments dels canals del Delta

El treball ha de fer una estimació del nombre de material màxim que podria ser transportat i repartit a la plana deltaica, per tal de frenar la subsidència o enfonsament del terreny

12 enero 2024 16:06 | Actualizado a 12 enero 2024 16:06
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Generalitat avança en l’aplicació de l’Estratègia Delta amb un nou estudi sobre la capacitat de transport de sediments a través dels canals de regadiu del delta de l’Ebre. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat a licitació a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el contracte per elaborar aquest informe. L’objectiu és estimar el volum de sediments transportat i repartit a la plana deltaica i la capacitat de mitigar els efectes de la subsidència (enfonsament del terreny) i la pujada del nivell del mar, segons ha explicat a Tortosa la secretària d’Acció Climàtica del Govern, Anna Barnadas.

El pressupost de licitació és de 353.219 euros, amb finançament dels fons europeus Next Generation, i el 15 de gener de 2024 finalitza el termini per a la presentació d’ofertes.

Segons recorden des de la Generalitat, el Pla hidrològic de l’Ebre preveu una prova pilot a l’embassament de Riba-roja per mobilitzar els sediments atrapats dins de l’embassament a fi d’analitzar un sistema de by-pass que permeti recuperar el trànsit de sediments des dels embassaments fins al Delta i el mar.

«L’alliberament de sediments des dels embassaments localitzats aigües amunt per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) fa necessari determinar, mitjançant una adequada modelització i estudi, la capacitat màxima que té la xarxa de canals de reg del delta de l’Ebre per poder transportar aquest sediment i repartir-lo a la plana deltaica», afirmen des d’Acció Climàtica.

L’arribada de sediments a la plana deltaica és un dels tres pilars que fonamenten l’Estratègia Delta, que ha posat en marxa la Generalitat per tal d’intentar frenar la regressió, la subsidència i els efectes del canvi climàtic a la zona de la desembocadura.

Els sediments objecte de l’estudi són els més fins, els llims, per conèixer la capacitat màxima de transport a través dels canals del Delta perquè arribin als camps d’arròs. La seva sedimentació final ha de permetre compensar la subsidència del delta, és a dir, el progressiu enfonsament a causa de la compactació del terreny.

L’objectiu de l’estudi és donar eines de gestió per maximitzar la sedimentació de llims als arrossars i determinar l’eficiència en la distribució d’aigua amb una càrrega de sediment entrant des del riu per a ser distribuïda a través de la xarxa de canals de reg.

Aquest estudi es desenvoluparà en fases. La primera consistirà en la recopilació de la informació existent de la zona d’estudi i la realització de treballs de topografia de la xarxa de canals, i en la construcció del model, el calibratge i la seva validació.

El segon bloc dels treballs previstos preveu identificar les àrees prioritàries del delta de l’Ebre per aportar sediments, la gestió de la xarxa de canal de reg i la quantificació del sediment transportat fins a les àrees prioritàries seleccionades. En total, els treballs duraran 24 mesos.

Al mateix temps, també s’ha posat a licitació un altre estudi per determinar els efectes de la concentració del sediment sobre les comunitats de peixos i les poblacions de macròfits del tram baix i final del riu. L’estudi, que també s’ha licitat a través de l’ACA, té com a objectiu esbrinar quins efectes tindria sobre la fauna i la flora que viu al riu un possible alliberament de sediments aigües amunt. El pressupost és de 222.006,40 euros i es finança també a través dels Fons Next Generation.

Comentarios
Multimedia Diari