Instal·len a la Ràpita el primer carregador per a vaixells elèctrics de l’Estat

Està a Sant Carles Marina i forma part del compromís per reduir els combustibles fòssils i les emissions contaminants

12 mayo 2022 17:37 | Actualizado a 12 mayo 2022 17:47
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Ràpita ja disposa d’un carregador per a vaixells elèctrics. Està situat a Sant Carles Marina, una de les dues dàrsenes esportives del port del municipi, i forma part del compromís per descarbonitzar i transformar les instal·lacions del port en un espai sostenible i ben integrat en l’espai natural del Delta.

L’aparell, el primer que s’instal·la a Catalunya i a tot l’Estat, té una potència de 75 kW i un temps de càrrega d’aproximadament una hora, depenent de la capacitat de la bateria. Permetrà connectar un o dos vaixells de forma simultània i funcionarà mitjançant una aplicació mòbil. Aquesta iniciativa és un projecte d’Aqua SuperPower, una empresa britànica que treballa per implementar una xarxa de carregadors ràpids per a vaixells elèctrics. L’empresa ha col·locat i finançat l’aparell amb un cost de 40.000 euros amb el propòsit d’estendre la xarxa al llarg de la costa catalana i unir-la amb els països on ja està present, com França i Itàlia.

D’aquesta manera, la Ràpita continua avançant cap al seu objectiu de convertir el port en un Green Port, després de dur a terme d’altres mesures implementades anteriorment, com la instal·lació de tres carregadors per a cotxes elèctrics i plaques solars a la llotja.

Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita, explica que així la localitat treballa «per fer realitat aquest propòsit de convertir el port de la Ràpita en el primer Green Port de Catalunya. És el nostre gra d’arena per arribar fins a aquesta meta global que tenim d’anar convertint-nos en una societat més sostenible».

Per la seva banda, Isidre Gavín, secretari de Territori i Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, declara que fer aquests canvis és molt important per fomentar transports que siguin més amables amb l’entorn. «Totes aquelles polítiques que ajudin a reduir emissions, a lluitar contra el canvi climàtic i a introduir una activitat descarbonitzada són una absoluta prioritat», assenyala Gavín, tot indicant que molt aviat la instal·lació d’aquests carregadors es podria convertir en una obligació. «Ports de la Generalitat té previst que en totes les noves concessions i renovacions sigui un requisit imprescindible la implementació de punts de recàrrega. Serà una manera de fomentar que això es vagi estenent».

El mercat dels vaixells elèctrics

Aquest dijous al matí s’ha presentat aquest nou projecte i els assistents han pogut comprovar el funcionament del carregador i navegar amb un vaixell d’esbarjo elèctric, anomenat X Shore i fabricat a Suècia.

La construcció d’aquests transports fluvials, silenciosos i sense olors, és un mercat en creixement a Catalunya i a Balears, on hi ha empreses que ja es dediquen a crear aquestes embarcacions. «A la Fira Nàutica vèiem uns primers fabricants que ja comencen a introduir motors elèctrics a naus d’esbarjo de mida petita i mitjana. Això està començant, volem que creixi, que es difongui i que s’estengui», detallava el president de Ports.

Comentarios
Multimedia Diari