La clotxa, el plat de pagès que uneix la gent de la Ribera

Més d’un miler de persones participen a la dissetena edició de la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, a l’exterior del pavelló firal de Móra la Nova. Una cita que ningú s’ha volgut perdre després de dos anys de pandèmia

06 noviembre 2022 18:49 | Actualizado a 07 noviembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Semblava un dia de primavera. Cap als volts de migdia ja ningú portava la jaqueta a sobre. Si no fos perquè els camps estaven verds i marronosos, en lloc de rosa o blancs per la floració dels arbres fruiters, l’escena es podia situar a l’abril: tot de gent a les taules i dempeus menjant i bevent, rient i xerrant, gaudint d’un temps esplèndid. El sol radiant en un cel sense núvols també celebrava ahir el retorn de la Festa de la Clotxa. Una cita que ningú es va voler perdre ahir, després de dos anys de pandèmia.

La clotxa és un plat d’origen pagès típic de la Ribera d’Ebre i d’altres territoris de la zona. Es prepara amb un pa rodó, tomata, ceba, all, arengada o sardina i oli d’oliva. Des del 2003, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha donat a conèixer aquesta proposta gastronòmica a través d’una festa itinerant per tots els pobles de la comarca. La primera edició va tenir lloc a Móra la Nova, on va retornar ahir després d’haver passat ja per tots i cadascun dels pobles riberencs. Si bé habitualment aquesta festa se celebrava al març, enguany s’ha passat a la tardor, per tal de desestacionalitzar les propostes turístiques, ja que la floració de la Ribera d’Ebre, al març, ja atreu molts visitants a la comarca.

A l’exterior del pavelló firal de Móra la Nova, que acull fires de renom, més d’un miler de persones van aplegar-se ahir al matí per gaudir de la clotxa i d’un ambient ple d’animació. A la festa també va actuar el grup flixanco És cosa de 3. A més de visitants d’arreu de la Ribera d’Ebre, la festa va atraure una gran quantitat de persones de fora de la comarca. És el cas per exemple de Rosa Mari Rufà, que venia de Perafort amb el marit i el fill. «Ens hem animat a venir perquè no ho coneixíem i ho havíem sentit a parlar. Ens ha agradat molt», valorava. Alguns aprofitaven també que a Móra la Nova s’hi celebrava aquest cap de setmana la Festa del Tren. És el cas de Miranda Pinedo, de Tortosa, que venia per primera vegada a la Festa de la Clotxa amb les amigues del gimnàs: «una d’elles havia vingut fa temps a la festa. Jo no sabia ni què era això de la clotxa, però fa molt bona pinta», explicava, abans de començar a preparar-la i tastar-la. «Fa un dia preciós i després anirem a la Festa del Tren, així que tenim ja el dia perfecte». Alguns preferien fer-se botifarres o salsitxes a la brasa, com la parella formada per la Beatriz i el Jorge, que venien de Reus. «M’he portat la llonganissa de casa perquè l’arengada és molt forta i no m’agrada, i així m’ha encantat», apuntava ella. «Crec que després de la pandèmia fem més coses de proximitat, i ara anirem a totes les festes i fires de la zona», afirmaven.

La Festa de la Clotxa marca ara també l’inici de les Jornades Gastronòmiques, durant les quals dotze restaurants de la comarca incorporen el plat.

Comentarios
Multimedia Diari