Taurins i animalistes defensaran els seus arguments durant la tramitació de la llei

Ara les dues parts treballaran en les compareixences que s’acorden a la Cambra, amb el suport també de diversos estudis veterinaris

25 octubre 2023 19:31 | Actualizado a 26 octubre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un cop el Parlament ha donat llum verda a iniciar la tramitació de la proposició de llei, ara taurins i animalistes defensaran les seues posicions i els seus arguments al debat durant els tràmits de la modificació de la llei que regula els correbous.

D’una banda, els aficionats als bous ebrencs es mostren oberts a modificar la llei per millorar-la, però en cap cas per prohibir modalitats tradicionals al territori. Així ho afirma el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Santi Albiol, qui lamenta la decisió del Parlament.

«No ens ha sobtat, tot i la feina que hem fet per donar a conèixer la realitat dels bous i que no suposen cap maltractament animal», expressa. En aquest sentit, afirma que ara continuaran treballant en aquesta línia i defensaran els seus posicionaments en les compareixences que s’acordin a la Cambra catalana, amb el suport també de diversos estudis veterinaris i d’universitats. Albiol en destaca un de recent sobre el bou capllaçat, encarregat per l’Associació Nacional del Bou de Corda, en què s’han estudiat més de cent animals. En tot cas, si finalment s’acabessin prohibint les modalitats de bous embolats i capllaçats, l’Agrupació es mostra decidida a acudir a la justícia i fins al Tribunal Constitucional. «El Parlament de Catalunya pot regular o modificar la normativa, però en cap cas prohibir les festes amb bous». L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines ebrenca ja ha rebut el suport d’aficionats i entitats de festes populars amb bous d’arreu de l’Estat, «per defensar la nostra tradició», i ha convocat una assemblea general de socis el 17 de novembre per exposar el nou context i articular «les accions necessàries» en defensa dels correbous.

De l’altra banda, els animalistes valoren molt positivament la decisió del Parlament: «estem molt contents, com a mínim es podrà debatre al Parlament amb la participació d’uns i altres i es podran exposar els arguments», valora al Diari Josep Franch, de l’entitat Tots Som Poble, originària d’Amposta i que forma part de la plataforma ProuCorrebous, juntament amb altres associacions.

L’entitat ha criticat el paper dels representants polítics del territori, «que reben pressions de ramaders i de les penyes». La setmana passada van sortir públicament en bloc una trentena d’alcaldes, els presidents dels Consells Comarcal del Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta i l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre per la defensa de les festes amb bous. L’entitat critica que no ho fessin per altres causes, com ara per la lluita de l’aigua de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.

«L’altre dia el delegat del Govern a l’Ebre va sortir dient que hi ha 101.000 persones marginades. A l’Ebre som 170.000 persones. Hi ha 52 municipis, i a menys de la meitat de municipis fan festes amb bous. I dins dels pobles que fan bous hi ha molta gent que hi està en contra... No sé com fan els números», diu Franch.

L’entitat també insisteix que hi ha estudis «que confirmen el terrible estrès que pateixen els animals en sortir a la plaça».

Comentarios
Multimedia Diari