Veterinaris experts en benestar animal afirmen que els bous pateixen

Un professional ebrenc defensa les modalitats que es volen prohibir com a part de la cultura del territori i remarca que hi ha respecte pels animals

16 febrero 2024 17:39 | Actualizado a 16 febrero 2024 17:39
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La segona sessió de la ponència al Parlament per modificar la Llei de les festes tradicionals amb bous, amb l’objectiu de prohibir els bous embolats, capllaçats i bous a la mar, va escoltar la veu de diversos veterinaris.

Dos dels professionals, experts en benestar animal, van assegurar que el bou pateix por i angoixa durant els espectacles, i per tant, consideren que hi ha maltractament, si més no psíquic. Antoni Dalmau, membre del programa de Benestar Animal de l’IRTA, va assegurar que les tres modalitats causen patiment i suposen maltractament psíquic per a l’animal, en tant que «el treuen del seu entorn, l’aïllen del grup, li limiten els moviments i generen caos i confusió», a més de la por al foc en el cas del bou embolat. «És tan greu com clavar-li una espasa? No. Vol dir això que no hi hagi maltractament? No!», afegí.

Per la seua banda, Jaume Fatjó, director de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut, membre del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en medicina del comportament animal, afirmà que un cop constatat que hi ha patiment, els diputats del Parlament tenen al davant tres escenaris. «Prohibir, mantenir l’espectacle si es decideix que aquest patiment és acceptable», i un tercer que al seu parer no és vàlid: «mantenir-lo però amb mesures cosmètiques per intentar amagar aquest patiment».

Un altre dels ponents va ser Josep Maria Rufí, veterinari i exalcalde de Torrella de Montgrí, municipi on s’han deixat de celebrar correbous. Al seu entendre, «la tradició no eximeix de la vulneració de drets als animals».

En representació del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, la seva presidenta, Verónica Araunabeña, va assenyalar que dins del col·lectiu hi ha «diferents sensibilitats i camps d’especialització». I va deixar clar que, encara que no els ho demani la llei, els veterinaris que controlen els bous «fan una valoració de l’estrès i de si poden sortir o no», i que «vigilen molt el benestar dels animals».

Per la seva banda, el veterinari ebrenc Jordi Vendrell va fer una defensa de les modalitats ara en qüestió. Dirigint-se als diputats, va afirmar: «els serà igual que els digui que els bous embolats no es cremen, ni es trenquen les cames els bous capllaçats amb les cordes». «De 1.150 bous embolats des del 2010 al 2018, només tres van patir lesions greus, o que dels 451 capllaçats, cap en va patir». Segons va assegurar, els bous «signifiquen retrobament, amistat, convivència, respecte a les persones i als animals, gastronomia, cultura... promoure l’abolició dels bous és col·laborar amb la censura cultural».

Comentarios
Multimedia Diari