Uns pressupostos que transformaran
les nostres comarques

09 marzo 2023 18:31 | Actualizado a 10 marzo 2023 07:00
Àngel Xifré Arroyo
Comparte en:

Fa quatre mesos que vaig ser nomenat delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona i des de llavors, una de les tasques que estic duent a terme amb més empenta ha estat la de reunir-me amb tots els alcaldes del municipis de la nostra vegueria. Aquestes trobades em serveixen per fer un ‘mapa’ de diagnòstic de les problemàtiques que tenim les veïnes i veïns d’aquest territori, per intentar resoldre, en la mesura del possible, totes les incidències que puguin sorgir.

Trepitjant els municipis és on he pogut comprovar que el projecte de pressupostos del 2023, que invertirà 112,4 milions d’euros al territori, transformarà les nostres comarques millorant la vida de les persones que hi vivim per diversos motius:

-Per la seva previsió d’inversions en sanitat. Contemplen les obres del nou Hospital Joan XXIII de Tarragona, l’ampliació del CAP La Granja i millores i nous equipaments a l’Hospital Sant Joan de Reus, així com el compromís de realitzar els tràmits necessaris per a l’obertura del nou consultori d’Aiguamúrcia durant el primer semestre de 2023 o realitzar el desdoblament del CAP Sant Pere al barri del Carme de Reus, un cop es disposi del solar adequat.

Trepitjant els municipis és on he pogut comprovar que el projecte de pressupostos del 2023, que invertirà 112,4 milions d’euros al territori, millorarà la vida de les persones que hi vivim

-Pel creixement de les inversions en educació, que ascendeixen als 12,4 milions d’euros, amb un augment d’1,7 milions. Aquests diners es destinaran a la nova construcció de l’Institut de Roda de Berà, a la nova construcció de l’escola de Maspujols, així com a l’adaptació d’espais a l’edifici de l’Escola Ciutat de Reus i a la substitució de tancaments i lluminàries a l’Institut Ramon Berenguer IV de Cambrils. També preveuen inversions en el nou Institut Arrabassada-Llevant de Tarragona i millorar l’escola Mare de Déu del Roser de Vallmoll.

-Situen les nostres comarques com un territori cabdal en l’estratègia de reindustrialització de Catalunya, d’acord amb les necessitats que té la segona àrea metropolitana del país. Contemplen 5 milions d’euros al projecte de descarbonització de la indústria química, on uneixen esforços la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català d’Investigació Química i el Centre Tecnològic Eurecat, per tal de posar en marxa una unitat conjunta de recerca i tecnologia que permeti avançar en aquest procés.

-Projecten la millora de la mobilitat amb l’execució del tren tramvia del Camp de Tarragona. Els comptes inclouen culminar els treballs per posar en servei la primera fase a finals del 2026, tan bon punt es disposi, durant aquest any 2023, del projecte constructiu. Així mateix, contemplen continuar amb la redacció de l’estudi informatiu de la segona fase del tramvia fins a l’aeroport de Reus, amb l’objectiu de posar-lo en servei el 2028.

Situen les nostres comarques com un territori cabdal en l’estratègia de reindustrialització de Catalunya, d’acord amb les necessitats que té la segona àrea metropolitana del país

-En destaca també com a punt important de les inversions la gestió i el cicle de l’aigua, on s’inverteixen 15,7 milions d’euros del comptes. 6,8 M€ es destinaran a les obres de mitigació del risc d’inundació al Barri de la Salut de Salou, 2,9M€ al nou col·lector de la Riera de Gaià a Altafulla o 1,3 M€ a la construcció de l’estació depuradora d’aigües residuals i col·lector de la Nou de Gaià.

I aquests només són alguns dels motius pels quals l’acord que ha permès que el projecte de pressupostos sigui una realitat és una molt bona notícia. Ara el que és imprescindible és que els comptes acabin el seu tràmit el més aviat possible i entrin en vigor, perquè tots aquests projectes, per fi, siguin una realitat o enfilin el seu camí per arribar a ser-ho.

Comentarios
Multimedia Diari