L’herència del gran col·leccionista d’art contemporani: Era fill de l’expresident màrtir del Barça

Del negoci del sucre al del totxo. Ara fa un any moria als 92 anys Josep Suñol Soler, un dels grans mecenes culturals i empresari del sucre i fundador de la immobiliària Habitat

14 noviembre 2020 10:29 | Actualizado a 15 noviembre 2020 09:18
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Era una de les visites pendents per Barcelona que la maleïda pandèmia m’havia fet ajornar. Finalment la Fundació Suñol va tornar a obrir les portes el passat octubre a la seva nova seu, situada a les Corts (Mejía Lequerica, 14), davant de la Maternitat i gairebé a tocar del Camp Nou. «Hem guanyat molt amb la nova seu perquè està a peu de carrer, aquí tenim tota l’obra i, sobretot, podem oferir la biblioteca i el seu fons de llibres d’art a tots els visitants», explica satisfet Jaume Brunet, gerent de la Fundació Suñol.

Ara tot just fa 1 any moria als 92 anys Josep (Ildefons) Suñol Soler, un dels grans col·leccionistes d’art contemporani de l’Estat i impulsor de la fundació que porta el seu nom. Per poques setmanes no va veure obrir la nova seu, deixant enrere el Passeig de Gràcia, que ofereix una zona d’exposició de 220 metres quadrats, a més d’altres espais polivalents per activitats i,en especial, la zona de biblioteca amb prop de 10.000 referències. Com s’explica des de la institució «mantenim el nostre compromís amb la creació contemporània i impulsem un extens programa d’exposicions, projectes i activitats amb la intenció d’esdevenir un espai de coneixement, de participació i debat obert a la ciutadania».

Ara just es compleix un any de la mort de l’enigmàtic Josep (Ildefons) Suñol Soler 

Tota una declaració d’intencions que ja s’ha concretat en un cicle de tres exposicions que expliquen els llenguatges estètics que utilitzen l’abstracció. A partir del desembre s’encetarà Damunt vidre, on es presentaran projectes artístics creats específicament per la vidriera exterior de la seu i durant el confinament s’ha impulsat Shortcut, on s’exposen treballs artístics exclusivament al web de la fundació. A tot això cal afegir-hi que l’entrada ara és gratuïta i l’impuls de programes educatius per fer arribar l’art contemporani a públics tan diversos com les escoles i la gent gran.

La Fundació Suñol acumula més de 1.000 obres adquirides per Josep Suñol Soler des dels anys 60 fins al 2000, amb obres de Warhol, Picasso, Miró, Tàpies, Man Ray, Giacometti, Plensa, entre d’altres. 

El col·leccionista recentment desaparegut era fill de Josep Sunyol Garriga (1898-1936), conegut per ser el president màrtir del Barça. Durant els primers dies de la Guerra Civil, com a diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va visitar les tropes republicanes a la Serra de Guadarrama, on, fos per un descuit o per un excés de confiança provocada per la propaganda, el seu cotxe va entrar en zona controlada per l’exèrcit franquista. Allà va ser identificat i detingut i sense judici previ va ser afusellat amb els seus altres tres acompanyants. 

Era també editor del setmanari La Rambla, situat a la Rambla de Canaletes, número 13, on el balcó de la redacció es relaciona amb l’origen de les celebracions del Barça, ja que quan l’equip blaugrana jugava a fora posaven una pissarra amb els resultats perquè es pogués veure des del carrer. També estava al capdavant dels negocis familiars, dedicats al refinament del sucre, circumstància que feia que la premsa satírica l’anomenés «l’altre noi del sucre». 

Després d’un exili a Suïssa durant la guerra, el jove Suñol va recuperar els negocis familiars de retorn a Barcelona. Amb Josep Maria Figueras van fundar la immobiliària Habitat, amb la qual van fer-se d’or gràcies al desenvolupament del barri de San Ildefonso durant l’època Porcioles. Tot i la seva trajectòria, Josep Suñol ha estat un personatge enigmàtic i misteriós, ja que no se li coneix cap imatge ni fotografia.

La seva herència és la Fundació Suñol i també la Fundació Glòria Soler, amb un plantejament filantròpic de retorn a la societat. Precisament, el passat juliol van posar a la venda una obra mòbil d’Alexander Calder, que es va adquirir per 2,8 milions d’euros en la primera subhasta global en línia de Christie’s, així com altres obres. La recaptació va anar destinada una part a les pròpies fundacions per prosseguir amb la seva activitat filantròpica, mentre que una altra part s’ha destinat directament a la investigació científica de la Covid-19,seguint amb una tasca activa en l’àmbit de la salut.

Ramon Puig. Nascut a Guissona, porta més de mitja vida al Camp de Tarragona, des d’on es desplaça cada dia a treballar a Barcelona, on és director comercial d’una companyia asseguradora d’àmbit català. Va començar la seva trajectòria professional al món del periodisme al ‘Diari de Tarragona’.  

Comentarios
Multimedia Diari