Hard Rock, turisme i valor afegit

04 mayo 2024 22:29 | Actualizado a 05 mayo 2024 07:00
Marc Arza
Comparte en:
Potser no ens cal més turisme a la Costa Daurada, però ens cal un turisme millor, i el projecte Hard Rock és una peça que ajuda a construir-lo

El projecte de Hard Rock a la Costa Daurada és al centre de la conversa política prèvia a les eleccions. En campanya electoral els debats sempre tenen una dosi de demagògia i traç gruixut, ja se sap, però els arguments contra Hard Rock critiquen tot sovint un turisme que ja no existeix.

Com si l’oferta turística de Salou, La Pineda i el conjunt de la Costa Daurada fos avui la mateixa que era l’any 1985. Ignorant el camí fet des que Port Aventura va obrir portes fa més de vint-i-cinc anys.

Potser sí que fa tres o quatre dècades el nostre era un turisme de sol i platja tremendament estacional i amb una oferta de qualitat justeta, preus assequibles, ocupació precària i salaris baixos.

Potser era així, però pocs sectors de la Catalunya Sud han fet en aquests anys un salt de valor afegit com el que ha sabut fer el turisme. Als anys vuitanta no hi havia cap hotel de quatre estrelles a Salou, però avui són la norma i calen les dues mans per contar els establiments de la regió amb categoria cinc estrelles.

La temporada alta durava dos mesos escassos, però avui la majoria d’establiments obren per Setmana Santa i no tanquen fins a primers de novembre. Set mesos llargs d’activitat ininterrompuda.

Allà on només hi havia sol i platja avui hi ha PortAventura, dos parcs aquàtics i una oferta d’entreteniment, cultura i gastronomia que els habitants de la regió poden gaudir tot l’any gràcies al turisme.

D’aquella caricatura del miner gal·lès que venia a torrar-se, de sol i de cervesa, a un turisme d’arreu d’Europa que visita Barcelona, el modernisme de Reus i la Tarragona romana. El canvi és extraordinari i de tant en tant s’ha de posar en valor perquè la formació universitària i la recerca que s’impulsa des del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Vila-Seca expliquen un sector que fa molt que va deixar de competir per preu.

Continuar aquesta camí, aquesta és la qüestió. Allargar la temporada turística guanyant valor afegit. Deixar de comptar turistes per posar l’accent en la despesa per turista. Sumar nous serveis i tenir una oferta més diversificada on l’entreteniment, la cultura, el comerç i els congressos tinguin un paper protagonista. No ens cal més turisme, ens cal un turisme millor que generi ocupació de qualitat, estable i amb bons salaris.

Un turisme que es continuï complementant amb la indústria, l’agroalimentari, la química i la tecnologia per construir una economia viva i diversificada.

La pregunta és inevitable: el projecte que Hard Rock té per la Costa Daurada suma o resta en aquest camí de valor afegit cap a un turisme millor? La resposta és que suma perquè Hard Rock s’assembla més a PortAventura que a Eurovegas.

Aquell era un projecte massa gran, massa a prop de Barcelona i massa centrat en el joc, però el que Hard Rock proposa a la Costa Daurada és una altra cosa. És més petit, amb un número d’habitacions i llits que no suposa cap gran creixement en l’oferta global de la regió.

Allunyat de Barcelona i afavorint un reequilibri territorial que sumarà per reforçar l’aeroport de Reus, l’oferta de creuers de Tarragona i la futura estació metropolitana d’alta velocitat. Un projecte amb casino, sí, però complementant una proposta comercial, d’oci i de congressos que ha d’atreure un perfil de visitant pel que competeixen totes les destinacions turístiques del món. Potser no ens cal més turisme, però ens cal un turisme millor, i Hard Rock és una peça que ajuda a construir-lo.

Comentarios
Multimedia Diari