Els dibuixos de Matamala, un homenatge a Gaudí

Riudoms. La Casa Pairal de la família de l’arquitecte acull una col·lecció de 42 làmines que són obra de l’escultor

23 julio 2020 07:40 | Actualizado a 23 julio 2020 08:17
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La representació d’escenes quotidianes de la Sagrada Família de Natzaret, amb el temple de la Sagrada Família com a taló de fons, és el nexe d’unió entre l’arquitecte Antoni Gaudí i Joan Matamala Flotats a través d’una exposició de dibuixos originals de l’escultor català, fill del també escultor Llorenç Matamala Piñol, que va treballar d’aprenent al taller de la Sagrada Família i, al morir el seu pare, va acabar la part escultòrica de la façana del Naixement l’any 1934. La col·lecció, que s’exhibeix a la Casa Pairal de la família Gaudí de Riudoms, està formada per un total de 42 làmines que daten de 1976. Unes obres que pertanyen a la col·lecció particular de Xavier Fortuny Torres, qui destaca que «formen part d’un projecte inacabat de l’escultor Joan Matamala, qui volia fer com a homenatge a Gaudí amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort».

«Joan Matamala Flotats va morir l’any 1977, i per això entenc que aquests dibuixos formen part d’una obra inacabada de l’escultor, que també va cultivar altres corrents artístics com la pintura», explica Xavier Fortuny. «En concret, la col·lecció de dibuixos que s’exposen destaca per ser una al·legoria a la Sagrada Família en un doble vessant: la Sagrada Família de Natzaret i el temple de la Sagrada Família», afirma el propietari dels dibuixos i subratlla que «en la majoria de les obres es pot veure en primer pla la Família de Natzaret, mitjançant diferents escenes de la vida quotidiana, com el taller de fusteria, Sant Josep fent de fuster o la casa de Natzaret... I com a teló de fons sempre es veu el temple de la Sagrada Família».

Al respecte, la regidora de Promoció Municipal i d’Esports de l’Ajuntament de Riudoms, Imma Parra, comenta que «tot i que la Casa Pairal de la família Gaudí ja té un valor històric per si mateixa, amb la incorporació d’aquesta exposició de dibuixos donem a l’equipament un valor afegit, fruit de l’originalitat de les obres de l’escultor Joan Matamala».

En aquesta línia, pel que fa al valor artístic de les peces exposades, Xavier Fortuny destaca que «tota la família Matamala, el pare i el fill, van treballar amb Antoni Gaudí. De fet, a Joan Matamala se’l reconeix per ser el principal autor de l’obra escultòrica de la façana del Naixement del Temple de la Sagrada Família, així com per ser l’autor de la màscara mortuòria de l’arquitecte modernista». En relació amb les característiques de cadascuna de les làmines de l’escultor, el col·leccionista d’art descriu que «estan fetes en cartolina i les mides són de 20x30 cm, a més d’estar emmarcades en passepartout». Així mateix, pel que fa a la tècnica que va utilitzar Joan Matamala, Xavier Fortuny continua explicant que «estan fets amb tinta i llapis, inclús hi ha algunes pinzellades de bolígraf. Són uns dibuixos molt característics».

És per això que per a Xavier Fortuny «resulta una satisfacció molt gran poder mostrar l’obra de Joan Matamala a la Casa Pairal de la família Gaudí». Sobre l’escultor català, també recorda que al llarg de la seva vida, va destacar com a retratista, i va reunir un important arxiu documental i gràfic sobre Antoni Gaudí, que va cedir l’any 1972 a la Càtedra Gaudí, a més de ser divulgador de l’obra de l’arquitecte. D’altra banda, en la mateixa Casa Pairal de la família Gaudí també es pot veure l’esquela original que es va repartir en el funeral de l’arquitecte Antoni Gaudí, l’any 1926, i que ha estat donada per Xavier Fortuny, i en la que es pot llegir: «Inclineu, Senyor, la vostra oïda a les oracions dels nostres, amb les quals supliquem, humils, la vostra misericòrdia, per tal que l’ànima del vostre servent Antoni, que féreu traspassar d’aquest món, sigui constituïda en la regió de la llum i la pau, i la feu entrar en la companyia dels vostres Sants».

La Casa Pairal

L’exposició de dibuixos és permanent i, de moment, es pot visitar com a tancament de les visites guiades a la Casa Pairal de la família Gaudí, que s’organitzen cada diumenge de mes fins al 13 de setembre, a les 11, 12 i 13 hores. I és en aquest mateix espai on també es troba el taller de caldereria que van ocupar l’avi patern de l’arquitecte universal i després el seu pare. Al respecte, la regidora de Riudoms recorda que «en aquest taller Gaudí hi va passar moltes hores fascinat pel treball del seu pare, que convertia les plaques d’aram en objectes tridimensionals» i apunta que «per això es creu que aquesta fascinació va fer que Gaudí desenvolupés una gran capacitat per convertir les seves idees en maquetes». Per últim, també són d’admiració els plànols elaborats a escala i amb tinta xinesa per l’arquitecte Hiroya Tanaka que també s’exposen de manera permanent a la Casa Pairal de la família Gaudí.

Comentarios
Multimedia Diari