El Govern és qui hauria de demanar l'enderroc dels pisos il·legals d'Alforja

Una sentència del TSJC de 2011 condemna el consistori a tirar a terra alguns habitatges del núm. 37 del carrer Verge de Puigcerver

19 mayo 2017 23:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:45
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El futur de l’edifici número 37 del carrer Verge de Puigcerver d’Alforja és, a dia d’avui, clarobscur. El motiu és que tot i haver-hi una sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (2011) que condemna l’Ajuntament «a la restauració de la legalitat urbanística mitjançant l’enderrocament del construït amb infracció del planejament urbanístic, i a incoar el corresponent expedient administratiu sancionador per depurar les responsabilitats de les persones que hagin contribuït a l’atorgament de la llicència d’obres anul·lada», aquesta encara no s’ha fet efectiva.

Pel que fa a l’execució de la sentència del tribunal català, fonts jurídiques consultades pel Diari, especialitzades en dret administratiu i immobiliària, així com amb una extensa experiència en l’àmbit de l’administració municipal, expliquen a qui li correspon fer efectiva la resolució judicial. «És la Generalitat qui hauria d’instar l’execució de la sentència davant del Jutjat Contenciós Administratiu 2 de Tarragona perquè obligués l’Ajuntament d’Alforja a enderrocar. Només ho pot demanar la Generalitat perquè va ser part en el procediment», expliquen les fonts, que afegeixen que «l’execució només la poden demanar les parts personades».

Així mateix, respecte al termini existent per instar l’execució de la sentència, les mateixes fonts apunten que «segons la jurisprudència, el termini de prescripció per instar l’execució de la sentència seria el general de 15 anys que fixa el Codi Civil per a les obligacions de fer, que s’hauria de comptar des de la fermesa de la sentència (2011)».

Recerca d’una solució

Si bé aquest és el marc legal, en declaracions al Diari, publicades en l’edició d’aquest dimarts, fonts de l’Ajuntament d’Alforja van assegurar que el consistori està col·laborant amb la Generalitat per trobar una alternativa a l’enderroc. Al respecte, les fonts jurídiques consultades pel Diari apunten que el fet que la Generalitat sigui qui hauria d’executar la sentència, no descarta que les dues administracions puguin buscar una altra solució.

«Demanar l’execució de la sentència és una opció de les parts que han intervingut en el procediment, no una obligació», expliquen les fonts jurídiques. Les mateixes asseguren que «tractant-se de dues administracions públiques és normal que s’ho parlin, tenint en compte les actuals limitacions pressupostàries, ja que suposo que fer-se càrrec de l’enderroc seria bastant car, i la Generalitat deu ser conscient que per a l’Ajuntament d’Alforja seria difícil d’assumir en solitari».

Quant a la possible solució les fonts municipals van confirmar que «l’Ajuntament el que proposa és legalitzar els habitatges que en aquell moment no ho eren, una solució que ara sí que recull el nou POUM i permetria que l’edifici es quedés tal com està».

Comentarios
Multimedia Diari