La Fundació ‘la Caixa’ promou la contractació de prop de 660 persones en risc d’exclusió social a Tarragona

A Catalunya, el programa ‘Incorpora’ facilita 6.380 llocs de treball

08 agosto 2023 19:02 | Actualizado a 08 agosto 2023 19:10
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Si bé l’accés a la feina és un dret universal, no totes les persones tenen les mateixes oportunitats per accedir al mercat laboral. Determinats col·lectius tenen més dificultats per accedir a l’ocupació i desenvolupar una activitat productiva per factors socioculturals, socioeconòmics o de salut, entre d’altres.

En aquest context, la Fundació ”la Caixa” impulsa des de l’any 2006 el programa Incorpora amb l’objectiu d’acompanyar persones amb discapacitat, joves en situació de risc d’exclusió, dones víctimes de violència de gènere, persones de més de 45 anys en atur, persones privades de llibertat i persones amb problemes de salut mental, entre altres col·lectius als quals presta el seu suport, per millorar la seva ocupabilitat i aconseguir la seva integració sociolaboral. És essencial el treball de sensibilització que es duu a terme amb les empreses perquè identifiquin en el programa Incorpora una oportunitat per promoure motivació i talent divers i, alhora, per poder expressar la seva responsabilitat social i el seu compromís amb els valors de la diversitat, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació.

A Catalunya, actualment hi col·laboren 2.665 empreses; a Tarragona, 348. Des que es va posar en marxa el 2006, en global, s’han adherit al programa 85.829 empreses de sectors tan diversos com l’hostaleria, el comerç, la neteja, l’atenció sociosanitària, el transport i l’emmagatzematge. El 2023 hi han col·laborat 10.482 empreses, i cada any se n’hi sumen de noves. Però un punt molt important és la capacitat que té el programa per aconseguir que les empreses que han utilitzat els seus serveis per primera vegada vulguin repetir per cobrir necessitats posteriors de contractació. Així, l’índex de fidelització de les empreses (que mesura, dins del total d’empreses usuàries del programa Incorpora en un mateix any, el percentatge de les que l’utilitzen de manera repetida o recurrent) ha passat del 47 al 60 % els últims cinc anys.

Compromís

Mitjançant el compromís amb la inserció sociolaboral, aquestes empreses contribueixen a l’ODS 8 («treball decent i creixement econòmic») i l’ODS 10 («reducció de les desigualtats»), recollit a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, obrint noves vies laborals a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

El programa Incorpora: treball en xarxa d’entitats i tècnics

La integració laboral és possible gràcies a la feina dels tècnics del programa, que dissenyen itineraris d’inserció personalitzats que reconeixen el potencial de les persones usuàries del programa i que promouen la seva participació activa per aconseguir una inserció laboral eficaç. Fer que la persona se senti protagonista del seu propi progrés i del seu procés de canvi és fonamental perquè fer créixer la seva autonomia i per assolir l’èxit de la seva inserció.

El treball en xarxa de les entitats socials i dels seus tècnics és essencial, ja que augmenta les possibilitats de cobrir de manera més ràpida i amb qualitat les ofertes laborals que presenten les empreses. Es contribueix així a eliminar les barreres per a la contractació de les persones ateses pel programa i a incrementar la taxa d’activitat i ocupació d’aquests col·lectius.

$!La Fundació ‘la Caixa’ promou la contractació de prop de 660 persones en risc d’exclusió social a Tarragona

Durant els 6 primers mesos del 2023, el programa Incorpora ha facilitat en global 22.720 llocs de treball, un 4,6 % més que en el mateix període de l’any passat. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració de 10.482 empreses en aquest projecte de responsabilitat social. El 22 % són grans empreses; el 35 %, mitjanes empreses, i el 43 %, petites empreses.

Del total de les insercions aconseguides, 12.241 han estat de dones, i 10.479, d’homes. A més, 5.489 han estat de persones amb alguna discapacitat, i 17.231, de persones en risc o en situació d’exclusió.

Primer semestre

A Catalunya, el programa Incorpora ha atès aquest primer semestre 19.209 persones i ha aconseguit 6.380 insercions laborals de la mà de 2.665 empreses i 139 entitats catalanes.

«La inclusió social i la gestió de la diversitat són una prioritat per a la societat, i tenir una feina és el primer pas per aconseguir aquesta inclusió. La tasca conjunta que duen a terme les entitats socials i les empreses compromeses amb l’ocupació inclusiva ajuda milers de persones en situació de vulnerabilitat a recuperar l’autonomia i a sentir-se valorades per la feina i la contribució que fan a la societat. Incorpora és l’exemple que sumant voluntats arribem més lluny i aconseguim el progrés de més persones», ha remarcat el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.

Formació per millorar l’ocupabilitat

El programa impulsa accions formatives, amb la implicació directa de les empreses, per millorar les competències per a l’ocupació de les persones. La formació Incorpora ajuda els seus participants a incrementar les competències tècniques i també les transversals més demanades per les empreses, com ara la flexibilitat, la capacitat de relació, el treball en equip i les competències digitals, totes fonamentals per a un correcte acompliment laboral.

El primer semestre, s’han realitzat 172 cursos de formació, amb més de 4.162 persones inscrites. I s’han aconseguit més de 2.000 insercions.

Així mateix, les persones amb actitud i capacitat emprenedores poden desenvolupar un pla de negoci per crear la seva pròpia empresa amb el suport d’un itinerari personalitzat, formació i acompanyament facilitats pel programa a través de 45 punts d’autoocupació Incorpora desplegats per tot Espanya. En els 6 primers mesos del 2023, la línia d’Autoocupació del programa Incorpora ha contribuït a impulsar 847 nous negocis liderats per persones en risc d’exclusió social que tenen perfil emprenedor. A Catalunya, aquest any s’han creat 283 petites empreses i a Tarragona se n’han impulsat 23.

Incorpora contribueix també de manera molt significativa a l’ODS 17 («aliances per aconseguir els objectius») ja que fomenta la construcció d’aliances en teixir relacions amb el territori, entitats del tercer sector i empreses col·laboradores amb la finalitat d’innovar, crear impactes positius per a les persones i per a la societat, i desenvolupar solucions per a la sostenibilitat.

Aliances

Aquestes aliances són claus per aconseguir els objectius estratègics del programa i, gràcies a aquestes aliances, la Xarxa Incorpora, formada per 489 entitats socials d’Espanya, Portugal, Marroc, Hongria i Polònia, ha atès el primer semestre 58.386 persones que es troben en situació de vulnerabilitat davant l’ocupació. Tot això, per mitjà d’una xarxa de tècnics que ofereix atenció personalitzada essencial i un seguiment continuat als participants abans, durant i després de la seva contractació.

Entre les tasques que duen a terme els tècnics d’inserció laboral s’hi inclouen la prospecció d’empreses, el disseny d’itineraris personalitzats d’inserció laboral, el seguiment del procés de formació de la persona atesa i un seguiment i acompanyament laboral que validi l’ajust correcte de les persones contractades a les característiques dels llocs de treball.

Comentarios
Multimedia Diari