Premis a les millors recerques en química

Guardonats. L’institut Josep Tapiró de Reus i el Guindàvols de Lleida van ser els dos centres distingits

18 noviembre 2017 08:35 | Actualizado a 18 noviembre 2017 08:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Institut Guindàvols de Lleida, amb el primer i el segon premi, i el Josep Tapiró de Reus, amb el tercer, van ser ahir els centres guardonats amb els Premis de Recerca en Química a Tarragona. L’acte va tenir lloc a l’Aula Magna del Campus Catalunya, de la URV, i estava organitzat i patrocinat per l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i la Facultat de Química de la URV. 

Aquest guardó s’entrega a estudiants de tercer i quart d’ESO i de Batxillerat per fomentar la vocació investigadora i científica.

El primer lloc va ser per al treball La cara dolça de la llum. Determinació experimental de la concentració de sucre en begudes refrescants mitjançant polarimetria i refractometria low cost. La guanyadora, la Julia Domínguez Martínez, s’emporta 1.000 €, més 800 € per al centre.
 

Institut Josep Tapiró de Reus.
El segon lloc (600 € a l’autora més 400 € al centre) també va anar a parar a l’Institut Guindàvols. La Clara Preixens Vidal va fer el treball de recerca Del camp al cap: la química de la tinció del cabell amb colorants naturals.

I el tercer premi el va guanyar la Marta Ramos Martínez, de l’Institut reusenc Josep Tapiró, amb una dotació de 300 € per a l’autora i 200 € més per al centre.

El treball portava per nom Assassinat a l’institut, solució al laboratori. I tal com va explicar l’autora, és un cas de criminologia enfocat des d’un punt de vista químic. Es va fer una escena del crim on partia d’un assassinat i l’objectiu era la recerca de proves.

Tots tres guanyadors van pujar a l’escenari visiblement nerviosos per explicar el seu projecte.

Abans de l’entrega de guardons, però, va tenir lloc el taller espectacle dirigit a tot el públic La màgia de la taula periòdica a càrrec del professor Miquel Duran, catedràtic de Química Física de la Universitat de Girona, i mag aficionat que va venir acompanyat d’una eficient ajudant, Judit Torrent. 

Màgia química
Una sessió en clau d’humor va permetre donar a conèixer els elements de la taula periòdica mitjançant entretinguts i sorprenents experiments màgics. El primer va ser un vídeo de YouTube on dues japoneses repassaven tots els elements cantant. Molt original però molt poc entenedor.

Es van fer diferents jocs amb la participació d’alguns voluntaris d’entre el públic, i d’altres més o menys ‘obligats’. Així, hi va haver jocs de mentalisme i de predicció i, fins i tot, un equip de futbol en què cada jugador era un element químic.

L’última de les propostes va ser un joc de cartes en què va participar tot l’auditori.

Cadascú tenia quatre cartes i en triava una. A partir d’aquí es començaven a bellugar, amb el rector de la URV, Josep Anton Ferré, al capdavant: que si tens un gos, mou aquesta carta; que si t’agrada la muntanya, belluga aquesta altra. Si t’estimes més la platja, és l’altra que has de moure... al final el resultat havia de ser la carta inicialment pensada. I va funcionar... a una part de l’auditori, tot això mentre els estudiants esperaven i es desesperaven per saber si les seves tasques eren les guanyadores de la jornada.

Comentarios
Multimedia Diari