Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els preus baixen cinc dècimes al desembre i fixen una inflació anual de l'-1,4% a la demarcació de Tarragona

La taxa anual de l'IPC se situa en el -0,7% a Catalunya, la més baixa de la sèrie històrica iniciada el 1978

ACN

Whatsapp

Els preus han baixat cinc dècimes al desembre i han fixat una inflació anual de l'-1,4% a les comarques de Tarragona, segons les dades de l'IPC que ha publicat aquest dijous l'INE. A tot Catalunya, la inflació ha baixat quatre dècimes al desembre i ha fixat una taxa anual de l'IPC del -0,7%, sis dècimes inferior a la registrada al novembre. Aquesta taxa d'inflació és la més baixa que s'ha registrat un desembre a Catalunya des de l'any 1978, quan comença la sèrie històrica per autonomies de l'INE. Al conjunt de l'Estat, els preus han baixat sis dècimes i han tancat l'any amb una taxa anual de l'-1,0%, la més baixa en un desembre des del 1961, quan comença la sèrie històrica d'aquesta variable.

Tot i això, hi hagut taxes anuals d'inflació més baixes, concretament el mes de juliol del 2009, amb una inflació interanual negativa del -0,9%. Aquest desembre, la caiguda dels preus del transport en un 5,8% (especialment la partida de carburants) i de les comunicacions en un 5,7% han estat les protagonistes de la baixada de l'IPC interanual a Catalunya. La resta de partides han mantingut una certa estabilitat i en el cas de l'ensenyament, els preus han augmentat un 1,4%.

Al conjunt de l'Estat, el descens del preu del petroli també ha empès a la baixa la partida de transports, que presenta una variació del -5,5%, gairebé quatre punts inferior a la del mes anterior. Els aliments i begudes no alcohòliques també han baixat de preu, amb una taxa que se situa en el -0,3%, cinc dècimes menys que al novembre, igual que l'habitatge, amb una variació del -0,2%, dues dècimes per sota de la registrada el mes anterior, per la caiguda del cost del gasoil per calefacció aquest mes.

La inflació subjacent al 0% mostra la influència del petroli sobre els preus

Una mostra de la influència del cost del petroli sobre el comportament general dels preus és que a taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta una dècima fins al 0,0% amb el que se situa un punt percentual per sobre de la de l'IPC general a tot l'Estat. D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) al mes de desembre se situa en l'-1,1%, sis dècimes per sota de la registrada el mes anterior. La variació mensual de l'IPCH és del -0,7%.

Evolució mensual de la inflació a la baixa

Els preus han caigut quatre dècimes a Catalunya entre novembre i desembre, també influïts especialment pel descens del transport (-3,6%), però també del vestit i el calçat (-0,9%). A tot l'Estat, al desembre la taxa de variació mensual de l'IPC és del -0,6%, amb una notable repercussió negativa del preu del transport (-3,4%), i del vestit i el calçat, amb una taxa del -2,0% a causa de les primeres baixades de preus de la campanya de rebaixes d'hivern.

Temas

  • ECONOMÍA

Comentarios

Lea También