Romesco genuí del Serrallo per emportar, només a Cal Matias

Mesters romescaires del barri de Tarragona elaboren aquests tastets mariners

19 mayo 2017 23:59 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Matias Leandro fa molts anys que reivindica un dels productes més genuïns de la cuina marinera i que està arrelat al seu barri, el Serrallo, des de temps immemorials. Es tracta del romesco, un guisat pescador a base de productes de la terra (pebrot sec, alls, avellanes, ametlles, pa...) que combina a la perfecció amb peixos, arrossos i fideus...

"El que hem buscat amb aquests tastets mariners es la difusió del romesco, que forma part de l'ADN de la cuina de Tarragona i del barri", diu Matias. L'objectiu d'aquest serrallenc és que aquesta gastronomia autèntica i autòctona no es perdi i que formi part de la promoció turística de la ciutat tal com es feia en el passat amb les Jornades del Romesco.

En el seu establiment, la passada Setmana Santa va iniciar l'aventura amb la col.laboració de diversos cuiners (mestres romescaires). L'objectiu és portar a la taula de les cases particulars diversos tipus de romesco. "Àpats tan bons i tan exquisits que normalment no es fan a casa i sovint només els menges a un restaurant" afegeix Matias.

Així va començar l'aventura de la cuina marinera per emportar-se, una aposta que a poc a poc va obrint mercat. Des de el seu establiment al Serrallo, Matias Leandro i la seva muller, Rosa Ventura, la nova iniciativa es va començar a difondre amb el boca-orella. La mida de les racions i la varietat del producte ha anat evolucionant en funció de la demanda. "És un plat que compra aquell veí que està sol i no vol cuinar, aquella família que decideix un dia canviar el pollastre a l'ast dels diumenges per un tastet o fins i tot aquella persona de pas que té poc temps per cuinar i que vol menjar romesco autèntic", explica el serrallenc.

Per elaborar les racions, els mestres romescaires tenen en compte el rigor d'aquest plat: productes de qualitat i de proximitat i la recepta tradicional del Serrallo. "El que hem innovat per a les persones que són celíacs es treure el pa fregit del romesco perquè puguin fruir d'aquest àpat sense témer per al seva salut", explica Matias Leandro.

Amb un preu assequible (entre dos i tres euros la ració de 200 grams), l'objectiu de la iniciativa és revifar el romesco com el plat típic i expandir-lo dins la cultura gastronòmica per recuperar l'ambient d'unes jornades com les que es feian pa pocs anys. "És un menjar que tot i veure'l en altres localitats marineres, aquí té un sabor especial i que m'agradaria que tornés a ser el plat capdavanter que era", sospira Leandro.

Comentarios
Multimedia Diari