Despropòsits de la moda contra la carn

La dieta equilibrada que es recomana inclou el consum de carn i peix

19 mayo 2017 18:41 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El festival de música DGTL que se celebrarà el 12 i 13 d’agost a Barcelona al Parc del Fòrum enuncia que serà 100% lliure de carn. Diuen que això encaixa amb la declaració de la Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona que va proclamar Barcelona ciutat Veg Friendly. No hi ha res a dir del fet que durant dos dies ofereixin exclusivament menjar vegetarià a la concurrència. És una opció del festival. Ara bé, malauradament, després, per justificar l’aposta, s’empantaneguen de tal manera que confonen la sostenibilitat amb el fet de no consumir carn. Amb l’objectiu de fer passar bou per bèstia grossa, relacionen el fet que 30.000 persones deixin de consumir carn durant dos dies amb la reducció d’emissions de CO2 i consum d’aigua, entre altres.

La paradoxa és que la dinàmica del mateix festival genera una emissió de CO2 i consum d’aigua efectivament molt menys abstracte: els avions que traslladaran milers d’assistents i els tràilers, que portaran tot el material per a les 48 actuacions, deixaran una petja d’emissió de CO2 més que important, es gastarà força aigua, per exemple per a la neteja del recinte, si s’hi consumeix alcohol, la seva fabricació comporta una despesa d’aigua i energia exponencial, etcètera. De fet, permeteu-me dir que un festival 100% lliure d’alcohol sí que seria una bona novetat.

Aprofitar-se dels bons propòsits de la gent, que vol una societat més sostenible, per generar equívocs com aquests ens sembla greu. Precisament la ramaderia és una activitat que contribueix a la sostenibilitat del país. Contribueix a la gestió del territori, per mitjà del manteniment de les pastures i ajuda a la prevenció dels incendis als boscos.

També volem fer el crit d’alerta davant noves modes alimentàries, res a dir pel fet que contribueixen a ampliar la cultura alimentària, però sí que els hem de contestar quan des de posats sectaris creen desinformació i confonen la ciutadania quan vénen a dir-nos que consumir carn no és saludable. I, aquí, cal subratllar la irresponsabilitat de determinats polítics del cap i casal català que, si bé van aprovar en comissió promoure la cultura vegetariana i vegana en els esdeveniments organitzats pel consistori, cosa a la qual no hi ha res a dir, van fer un seguit de declaracions frívoles per justificar-ho. Van confondre el fet de facilitar una opció dietètica amb una alimentació sana. La dieta equilibrada, basada amb la diversitat dels productes mediterranis, carn i peix inclosos, és la que té un consens mundial per ser sana.

Comentarios
Multimedia Diari