Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Com promoure la lectura dels més petits a casa. L’art de contar contes

    20 septiembre 2022 20:10 | Actualizado a 21 septiembre 2022 07:00
    Gerardo Meneses
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Trenta anys després dels primers dies com a professor torno a una aula de 1r de Primària amb la il·lusió del que tot just torna a començar.

    Una de les primeres reflexions d’aquest ‘remake’ ha estat al voltant de com despertar en els alumnes el plaer per la lectura en un món tecnològic, amb impactes auditius i visuals constants... on les narracions orals sembla que hagin de tenir un futur incert o, fins i tot, que estiguin en via d’extinció.

    L’escola té una responsabilitat en donar sentit a la pràctica de la lectura oferint raons significatives per llegir i escriure als infants. Si volem alumnes amb competències per seleccionar, per analitzar la informació i –sobre tot– amb pensament crític caldrà un treball sistemàtic i intencional de la lectura des dels primers cursos.

    Podem trobar una resposta a aquesta realitat en un clàssic atemporal, L’art de contar contes, de Marie L.Shedlock, on l’autora presenta de forma ordenada principis, tips, elements per treballar o seleccionar narracions orals i contes. Els contes esdevenen un mitjà per impulsar el gust per la lectura i, a la vegada, una introducció natural a la literatura.

    El Departament d’Educació proposa una línia de treball d’Impuls de la lectura com a base dels aprenentatges –clau en l’èxit escolar– i com a requisit per participar en bona part dels àmbits de la vida adulta. Saber llegir, llegir per aprendre i el gust per llegir són els eixos que han de desenvolupar en el seu pla de lectura tots els centres.

    Els contes esdevenen un mitjà per impulsar el gust per la lectura i , a la vegada, una introducció natural a la literatura

    La Fundació Jaume Bofill en el seu document 5 consells per a promoure la lectura a casa proposa les següents idees:

    1. Escolta a l’infant com a protagonista que ha de triar el què vol llegir

    2. Confia. La lectura no ha de ser una imposició, cadascun té el seu ritme i proposa les seves preguntes sobre el que llegeix.

    3. Gaudeix. La lectura ha de ser un espai per gaudir, engrescadora, ha de despertar interès, curiositat...

    4. Conversar sobre el que llegim potencia la comprensió i la significativitat al connectar amb experiències pròpies.

    5. Ser constant. Una estona, cada dia i, mica a mica, per a desenvolupar un hàbit personal.

    Marie L.Shedlock explica que l’art d’educar es fonamenta –a més de en la pedagogia o en la didàctica– en la inspiració i la guia de bons professors i professores. L’art de contar contes és un dels més antics del món i la primera forma conscient de literatura que els docents poden utilitzar. Els contes proporcionen als nois i a les noies gust per allò dramàtic, desenvolupen en ells el sentit de l’humor, mostren models i valors per viure, proposen ideals i contribueixen al desenvolupament de la seva imaginació.

    Contar i escoltar contes, narracions, històries... és quelcom inherent a la persona que no necessita d’una raó, d’un perquè. Les històries són els records d’allò viscut, de les idees que pensem, dels somnis que somien... la nostra pròpia identitat és construeix en la nostra narració. Els contes són una eina insubstituïble per construir un vincle positiu amb els infants i despertar en ells el gust per la lectura i per la literatura.

    Comentarios
    Multimedia Diari