Deixeu les vaques tranquil·les. Lió prohibeix la carn al menú dels col·legis

Dietes més saludables? Abocar-nos a la moda del tot sense, sense lactosa, sense gluten... sempre que no sigui per una raó mèdica, resulta injustificat, per molt que algú digui que ens podem sentir millor

24 febrero 2021 19:30 | Actualizado a 25 febrero 2021 05:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La pandèmia del coronavirus i les seves conseqüències s’han convertit en un paraigües ideal perquè els polítics donin ales a les seves ocurrències més inversemblants, idees que no fan més que posar més llenya al foc, enverinar el debat social i esgotar la paciència de la ciutadania. Una de les propostes que més està donant que parlar des de la ciutat on escric aquestes línies, és la decisió de l’alcalde ecologista, Grégory Doucet, d’imposar un «menú únic sense carn» a les cantines dels més dels dos centenars de col·legis de Lió.

La mesura, que va entrar en vigor aquest passat dilluns, ha aixecat tanta polseguera que fins i tot el Govern francès n’ha intervingut en la polèmica. Des de l’Ajuntament de Lió asseguren que es tracta d’una decisió temporal adaptada a les mesures sanitàries imposades pel coronavirus, per agilitzar la distribució del menjar a les cantines escolars. No obstant això, a ningú no se li escapa que una de les promeses electorals de l’alcalde durant la campanya de les municipals, era introduir un menú vegetarià entre les propostes.

El rerefons del debat és que els grups ecologistes, entre d’altres col·lectius i organitzacions internacionals, consideren que l’actual sistema de producció i de consum de carn és d’un dels grans responsables de la crisi climàtica.

Des de la dreta denuncien que hi ha nens i nenes de famílies modestes que només tenen l’oportunitat de menjar carn al col·legi, i critiquen que no hi ha hagut cap mena de concertació prèvia.

La majoria parlamentària està dividida. El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, parlava a les xarxes socials d’una «ideologia escandalosa» mentre que la ministra de Transició Ecològica, Barbara Pompili, contradeia al seu company de gabinet tot dient que l’alimentació vegetariana no és «desequilibrada» i que la carn es pot substituir per peix, ous i llegums que «aporten totes les proteïnes necessàries».

Els ramaders que van sortir immediatament al carrer per protestar contra la mesura, van trobar el suport de l’històric exalcalde socialista de Lió i exministre, Gérard Collomb, que al capdavant de l’alcaldia havia pres una decisió similar, quan els col·legis van reobrir després del llarg confinament de la primavera passada. Collomb es justifica manifestant que en aquell moment «la situació era extremadament diferent».

Segons les dades oficials, és cert que quasi la meitat dels nens i nenes lionesos trien habitualment un menú sense carn al col·legi, com també és cert que molts ho fan per raons religioses o culturals.

No obstant això, prohibir per raons ideològiques la tria de la carn entre l’oferta dels menús dels escolars no és una bona pràctica.

Sense dubtar en absolut dels experts que acrediten la relació entre el canvi climàtic i les emissions contaminants que provoquen certes pràctiques de la ramaderia, és evident que augmenta exponencialment la pressió de certs sectors econòmics i polítics per trobar alternatives de consum que garanteixin la seguretat alimentària.

Probablement, tots estem d’acord amb la necessitat de menjar més saludable, de reduir el malbaratament alimentari i d’impulsar una agricultura i una ramaderia sostenibles, potenciant els productes de proximitat, i aquest és el camí. Abocar-nos a la moda del tot sense, sense lactosa, sense gluten... sempre que no sigui per una raó mèdica, resulta injustificat, per molt que algú digui que ens podem sentir millor.

El bombardeig comercial no cessa, ara tenim la carn que no és carn, pastilles per menjar menys, nous productes que cada dia van trobant el seu nínxol de mercat. La pandèmia està marcant el camí d’un món que canvia. No obstant això, no podem ni devem canviar els nostres hàbits per la via de la imposició.

Els éssers humans actualment som omnívors i el futur de la nostra alimentació està per descobrir. Fins aleshores deixeu les vaques tranquil·les i també els nenes i nenes, i que mengin carn els que puguin i els que vulguin.

 

Periodista. Fuentes va ser la primera veu de la primera emissió de Ser Tarragona. Des de fa una dècada és redactor del servei en castellà del canal europeu de televisió Euronews amb seu a Lió (França). 

Comentarios
Multimedia Diari