Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El contracte de la brossa: de les amenaces a l’aprovació

    01 agosto 2023 20:58 | Actualizado a 02 agosto 2023 07:00
    Jordi Fortuny
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El contracte de neteja i de la recollida de la brossa és el més important de l’Ajuntament de Tarragona. El treball començat durant el mandat passat es va materialitzar per tercera vegada la setmana passada amb l’aprovació d’una última versió que ha de servir per tenir la ciutat tan neta com ens la mereixem i alhora, per deixar enrere una llosa enorme que arrosseguem des de fa més de 20 anys.

    No ha sigut fàcil arribar fins aquí. Gens. Ha sigut ben rocambolesc, amb empreses presentant al·legacions clarament per alentir el procés, amb amenaces a l’alcalde Pau Ricomà i a mi mateix per part del màxim representant del comitè d’empresa de FCC a Tarragona i així molts altres episodis més que són dignes d’estudi.

    Des d’ERC vàrem votar que sí a l’aprovació de la tercera versió del contracte en el plenari passat perquè el plec, en poques paraules, era pràcticament el que havíem presentat nosaltres a la segona versió i només ha estat sotmès a una operació de maquillatge.

    La resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic no va anul·lar el plec presentat pel govern republicà ni va obligar a fer-hi cap modificació i, per tant, el plec resultant és el que hi havia i l’ADN del contracte es manté intacte. La prova més evident és que no hi ha cap canvi en l’estructura de costos.

    No ha sigut fàcil arribar fins aquí. Gens. Ha sigut ben rocambolesc, amb empreses presentant al·legacions clarament per alentir el procés, amb amenaces a l’alcalde Pau Ricomà i a mi...

    Les variacions presentades pel govern socialista no són significatives, fan referència a l’organització del treball que ja era possible amb la flexibilitat que el mateix plec preveia i justifiquen que és un altre contracte perquè han eliminat la incorporació de vehicles d’hidrogen verd. És una excusa perquè no era un requisit indispensable, sinó una condició per millorar la puntuació de les empreses que concorrin al concurs.

    El més graciós de tot plegat, si se’m permet l’expressió, és que la nova consellera de Neteja afirmi que en dos mesos han desbloquejat el contracte quan ella mateixa i el grup polític del qual forma part es van encarregar de bloquejar-lo fins a l’avorriment. Aquest plec, del qual es vanta ara la nova consellera inclou tot el que havia presentat del govern republicà i al qual el PSC va votar que ‘NO’ sistemàticament. Es va oposar a l’estructura de costos, al control i al pagament per feina feta, al sistema de contenidors tancats per tota la ciutat, entre altres. En resum, van votar ‘NO’ a l’estructura bàsica del nou model de contracte.

    A tot això, caldria fer una valoració de per què al plenari celebrat el 27 de juliol no hi va haver la presència de treballadors de l’empresa de neteja, encapçalats pel president del comitè, per mostrar el seu desacord, ja que les condicions laborals són les mateixes, les que es van aprovar el 28 d’abril en el plenari on es va amenaçar a l’Alcalde Ricomà. Per què no van venir i llavors sí?

    La ciutadania es mereix una ciutat més neta, nosaltres sempre ho hem defensat i hem treballat perquè així sigui. Esperem que el nou govern sàpiga gestionar el nou contracte

    Durant més de dos anys hem estat treballant amb l’equip de neteja, l’equip econòmic i l’equip de contractació de l’Ajuntament per arribar a aquest contracte, s’ha demostrat que no calia una enginyeria externa per fer la feina que es pot fer des del mateix Ajuntament. Recordem que tant el PSC i com el Sr. Sendra (Junts) en campanya electoral defensaven la necessitat d’externalitzar la confecció del contracte i fins i tot la valoració de les ofertes.

    Nosaltres des del primer moment hem estat defensant la professionalitat i la capacitat de l’equip de neteja i el de contractació de l’Ajuntament per fer-ho, sobretot per fer la valoració de les ofertes, quan altres partits ho han posat en dubte. Des d’ERC només els podem agrair la tasca ingent que han realitzat i felicitar-los per tirar-lo endavant tot i els entrebancs que s’han trobat durant aquest pedregós camí.

    La ciutadania es mereix una ciutat més neta, nosaltres sempre ho hem defensat i hem treballat perquè així sigui. Altres no poden dir el mateix. Esperem que el nou govern sàpiga gestionar el nou contracte i que tinguem la ciutat com tots i totes la volem.

    Comentarios
    Multimedia Diari