Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Descobrir les bases de la robòtica i la programació en qüestió de set dies

L’alumnat de l’Institut Baix Camp participa en la Setmana Europea de la Programació amb tallers formatius de robòtica
i introducció a nous llenguatges informàtics. La clau és educar, però també crear una brúixola per pensar en el seu futur

Cristina Valls

Whatsapp
La introducció a la informàtica és clau per al futur dels estudiants, immersos en un entorn digital. FOTO: A.M

La introducció a la informàtica és clau per al futur dels estudiants, immersos en un entorn digital. FOTO: A.M

L’alumnat de l’Institut Baix Camp dóna per acabada avui diumenge la celebració de la Setmana Europea de la Programació. La participació del centre reusenc, iniciada el dia 7 d’octubre, s’ha traduït en la realització de diversos tallers formatius per introduir tot l’alumnat en el món de la programació i la robòtica. «Hi ha unes onze activitats per a la part de cicles informàtics. Algunes han estat específiques per a aquesta setmana i d’altres s’han acoblat dins la formació habitual de les diferents matèries», explica la professora de cicles formatius d’informàtica del centre, Miriam Subirats. 

En aquest cas, els estudiants de cicles formatius de grau mitjà (CFGM) de ‘Sistemes Microinformàtics i Xarxes’ han realitzat tallers d’Scratch, App Inventor i geolocalització amb HTML5. Aquests estudiants no toquen encara cap temari relacionat amb la programació i aquests tallers els han servit per conèixer aquesta branca. «És una forma d’apropar-los als conceptes d’una manera pràctica i els serveix per saber si volen continuar profunditzant en el tema amb estudis superiors o no», continua Subirats. Els cicles formatius de grau superior (CFGS) de la branca ‘Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma i Web’ han participat en tallers de llocs web per a mòbils i de JavaScript. L’adhesió a la iniciativa educativa l’han mantingut al llarg de tres o quatre anys i, segons explica el coordinador pedagògic Miquel Arcas, amb els de batxillerat i ESO «he observat un canvi clar, hi ha més cultura en el tema robòtic i a molts els ha servit d’ajuda en el tema universitari, molts són nadius digitals preparats per aprenre ràpidament».

Un dels alumnes de CFGM, Juan José Guevara, explica que la seva experiència sobre la geocalització amb llentuatge HTML5 ha estat tota una troballa. «No tenia idea de què es tractava aquest llenguatge, va ser un tastet superficial, però ja et serveix per saber cap a on podries tirar en un futur», diu Guevara. Malgrat això, no es mostra gaire convençut d’especialitzar-se en aquest vessant. En canvi, el seu company d’estudis, en Pau Sardà, sembla més animat. «És entretingut. L’any passat havia provat alguna concepte relacionat i crec que no ho descartaria aplicar en propers cursos», destaca Sardà. A més, aquests tallers també s’han complementat amb la formació ja emmarcada en el desenvolupament normal de les classes. És el cas de temàtiques relacionades amb la introducció als algorismes o la programació amb Java, JavaScript, PHP i Android, per part de l’alumnat dels CFGS.

Pel que fa als alumnes de primer d’ESO, han treballat en la confecció de videotutorials juntament amb conceptes bàsics de programació. Els alumnes de quart d’ESO han tractat el tema amb la construcció d’un robot amb Arduino i els de batxillerat científic han dedicat un parell d’hores setmanals a la robòtica i la programació. 

Temas

Comentarios

Lea También