El Fortuny s’omplirà per la cloenda de la capitalitat cultural a Reus

L’acte institucional començarà avui, divendres, a les 21 hores, amb l’espectacle ‘Dos segles d’esplendor’, el qual ha tingut una profitosa rebuda amb entrades exhaurides

12 enero 2018 10:12 | Actualizado a 12 enero 2018 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La capitalitat cultural s’acomiadarà avui divendres amb un primer acte que donarà el seu tret d’inici a partir de les 21 h al Teatre Fortuny.

Dos segles d’esplendor, producte cultural engendrat per la companyia El Teatre de les Comèdies, tindrà una hora de durada aproximadament i portarà a prop de 200 artistes a l’escenari entre cantants d’òperes, ballarins, cantautors reusencs, actors i intèrprets del Cor Mestral, l’Orfeó Reusenc, el Cor Les Veus de la Terra i la Banda Simfònica de Reus, fins i tot han cooperat especialistes en documentació com Carrutxa. 

El projecte que ha suposat tot un «repte» per a l’organització, representa un recorregut musical i cultural per 200 anys d’història de la ciutat, tot i que també hi haurà alguna dosi d’actualitat.

A més, l’aposta s’arrelava en dur a escena a artistes locals i del teixit associatiu de la capital del Baix Camp. Els eixos principals són els espais emblemàtics de Reus, els seus personatges il·lustres i el patrimoni musical i de dansa.

La rebuda, si més no, ja va deixar en el dia d’ahir exhaurides gran part de les invitacions disponibles

«Aquest projecte ha suposat un esforç, però també ha passat per un procés de desenvolupament molt interessant, ja que quan es va acollir la proposta amb motiu de la capitalitat, va haver d’enfrontar una nova finalitat que era coronar la gran celebració. Vam haver d’eixamplar la filosofia principal per adaptar-nos a la magnitud», expressa el director artístic i d’escena Jordi Vall sobre l’espectacle.

Aquest número inclourà, doncs, tant música com coreografia i una potent creació audiovisual.

«El projecte va sorgir arran de veure la tesi doctoral de la musicòloga Ester Pascual, La vida musical a Reus a l’època dels Mateu, un treball que navega en un profund arxiu de partitures musicals relacionades amb la ciutat. Un tem que Pascual abordarà en una conferència aquest dissabte (19h) a l’Orfeó Reusenc», detalla Patricia Mercado, des de la companyia El Teatre de les Comèdies.

A tall de curiositat, durant l’estudi i l’organització de l’acte, Mercado explica que es van trobar amb múltiples obres inèdites i moltes en llengua catalana. «Vam veure una partitura d’un tema del compositor reusenc Fèlix Astol i amb sorpresa vam veure que era el compositor de La Borinqueña, l’himne oficial de Puerto Rico.

Allà, de fet, no sabien d’on era l’autor», detalla. Una altra curiositat que emmarca l’espectacle és també el redescobriment de l’obra Xavieret i Anna, una composició de Xavier Vidal als seus fills, la qual no van escoltar mai. 

«De fet, demà ho faran. Malgrat que hagi passat molt de temps, ho podran fer finalment», se somriu Mercado. De fet, vindrà tota la família de qui va ser director de la Banda Municipal de Reus del 1919 fins al 1962. Una altra gran figura és la de Roseta Mauri, que implica l’activitat de les ballarines de l’escola Artis. Es realitzarà el Pizzicato de Sylvia, de Léo Delibes.

«Mauri va ser la creadora d’aquesta coreografia i s’ha conservat tal com la va idear fins a l’actualitat», acota Mercado. 

L’acte d’avui divendres tindrà un caràcter més institucional i estarà dirigit per Francesc Cerro

Inclourà una petita síntesi del que ha suposat el Reus Capital de la Cultura Catalana 2017 i, tot aprofitant l’avinentesa, es donarà el relleu de la capitalitat cultural catalana a Manresa. A continuació, tindrà lloc l’espectacle musical esmentat Dos segles d’esplendor.

El programa de cloenda de la capitalitat cultural continuarà demà dissabte a la plaça del Mercadal (19h).

Es tractarà d’un acte festiu que inclourà llum, focs artificials i música. Els responsables de la pirotècnia Igual seran els encarregats de lligar diversos moments excepcionals viscuts durant la celebració de la capitalitat. 

Comentarios
Multimedia Diari