El Govern afronta la crisi de l’avellana amb noves ajudes

La Generalitat destinarà enguany, de forma extraordinària, prop de 400.000 euros a joves productors i professionals del sector

04 marzo 2019 20:32 | Actualizado a 04 marzo 2019 20:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unió de Pagesos i el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya han arribat a un acord per pal·liar la crisi que està vivint el sector de l’avellana, que encara una campanya, la del 2018, com una de les pitjors que es recorden i amb una important baixada de la cotització internacional. Una de les propostes és obrir dues línies d’ajuts directes durant un any. Una d’elles va dirigida als joves professionals amb conreu d’avellaner amb 280 euros per hectàrea. En total, s’atorgarien 129.920 euros, que donarien cobertura a 66 joves i un total de 464 hectàrees. D’altra banda, també s’estableixen ajuts directes a la resta de professionals del sector, amb 120 euros per hectàrea, amb un total de 260.280 euros, que donaran cobertura a 2.169 hectàrees. 

Des d’Unió de Pagesos es valora positivament aquesta mesura, tot i que es reclama que les ajudes arribin a tots els productors. «Cal recordar que hi ha molts pagesos que es dediquen a temps parcial i que no queden inclosos dins d’aquestes línies. El Ministeri va dir que treballaria per complementar allò que s’acordés amb Generalitat, així que seguirem fent pressió», ha exposat aquest dilluns el responsable nacional de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos (UP), Rafel Español, durant la presentació conjunta amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, dels acords als quals s’havien arribat per ajudar el sector. En aquesta línia, des d’UP també es recorda que el que demanava l’organització sindical era un ajut de mínims més un ajut d’Estat de 400 €/ha per a tots els productors d’avellana durant tres anys. Per ara, però, s’hauran de conformar amb aquestes dues ajudes directes puntuals que, tal com va destacar la consellera, pretenen fer front a un «moment excepcional». Així mateix, les noves incorporacions al sector també es podran beneficiar d’una línia de crèdits de l’ICF a interès zero durant cinc anys amb l’objectiu de facilitar les inversions inicials.

 

Creació d’una oficina tècnica

Teresa Jordà també ha anunciat la creació d’una oficina tècnica a través de la qual tirar endavant el pla estratègic de valorització de l’avellana, una acció que comptarà amb la col·laboració de les diputacions de Tarragona i Girona. Amb aquest ens es pretén impulsar un pla que està definit per 37 accions amb les que es vol millorar la producció, consum i la promoció de l’avellana del territori. «Tenim una marca, la DOP Avellana de Reus, i s’ha d’apostar per donar una empenta a aquest producte de qualitat», ha afirmat Jordà. Encara no s’ha establert on s’ubicarà l’oficina, però la consellera d’Agricultura assegura que s’hi començarà a treballar de forma imminent.

Per la seva banda, Rafel Español va assegurar que, ara, seguiran pressionant al Ministeri d’Agricultura i, de fet, el sector podria convocar pel proper 14 de març una nova tractorada fins a la subdelegació del govern espanyol.

Comentarios
Multimedia Diari