El mas de la Campana i la capella de l'Esperança

Mas del Burga (Brugar). Reconvertit en un allotjament per a turistes, a les golfes hi ha 31 finestres de mig punt des d’on es pot veure el mar i l’entorn privilegiat del Camp

20 mayo 2019 07:58 | Actualizado a 22 mayo 2019 13:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Continuem amb la sèrie de masos d’alt valor patrimonial de la comarca del Baix Camp. Anem a parar a Reus, a la zona de Llevant, en un paratge ideal per fer caminant o amb bicicleta. Marxem als afores, a tocar del cementiri municipal per la carretera de Montblanc, la travessem fins al polígon industrial. D’allà sortirem fins al Camí d’Aixemoreres i continuarem fins al Mas del Burgar (o Brugar, com marca el topònim correcte de l’antic terme del mot ‘bruc’, segons diria l’historiador Jaume Massó). 

De fet, el nom del mas (a banda d’identificar una escola, l’immoble i la partida de la terra), fa referència al Pi del Burgar, un arbre que es troba a prop de la finca pel camí de la riera, i està catalogat com Arbre d’Interès Comarcal. El Mas del Burga (com s’estima més esmentar-lo l’actual propietària, Clara Casaponsa) és una construcció antiga (segles XI-XII) que amaga racons i històries. 

L’anomenada partida del Burgar va ser un llogaret que no es va incorporar al terme de Reus fins a la primera meitat del segle XIX. Era un conjunt de masos, un nucli de població d’allò més antiga. El Mas català va ser la construcció central del burgar, amb planta baixa i tres pisos. És destacable l’arcada que s’hi pot veure des de l’exterior, on s’amaga una campana. «Vaig volerecuperar l’original, però és al museu, la van donar el 1936. Em van deixar fotografiar-la, però, per poder comprar-ne una reproducció, que ara està coberta per l’heura», assenyala Casaponsa. 

Fa 20 anys que va comprar el mas, llavors en runes, i va invertir (i ho segueix fent) en rehabilitar-la, tot respectant les seves característiques originals, com ara el menjador dels senyors o les diverses habitacions. Tot un repte, que sufraga amb un lloguer vacacional per a turistes (www.masdeburga.wordpress.com), que l’ajuda amb les despeses. «A les golfes, des d’on es pot veure el mar, hi ha 31 finestres de mitja volta. Hi havia tres d’obertes en arribar jo, la resta eren tapiades», apunta. 

Una altra particularitat del mas és la capella (segle XVIII), reconstruïda arran l’ensorrament per la Guerra del Francès, dedicada a la Mare de Déu de l’Esperança. 

Comentarios
Multimedia Diari