Els Bous de Foc de Reus es planten i no sortiran el dissabte de Corpus si no cobren la subvenció

L’Ajuntament ha emès ja el decret de pagament de les subvencions culturals per a una quinzena d’entitats, entre elles els Bous de Foc, que s’espera que cobrin la setmana vinent

24 mayo 2018 19:13 | Actualizado a 11 junio 2018 09:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La demora administrativa per a fer efectius els pagaments de les subvencions a les entitats culturals de l’any 2017 està a punt de cobrar-se la primera víctima. Els Bous de Foc, que des de la seva creació el 2011, surten per Corpus després dels balls dels Gegants de Reus a la Plaça del Mercadal, amenacen amb no actuar enguany si no cobren la subvenció abans del 31 de maig. 

L’Associació El Cuc a l’Orella, a la que pertanyen els Bous de Foc, havia sol·licitat i justificat una subvenció de 3.700 euros amb la que tenen intenció de fer front a part del cost del lloguer del local on guarden les bèsties i també per fer-se càrrec de les despeses que suposen les pertinents assegurances obligatòries per aquelles entitats que tenen activitat pirotècnica. 

El cap de colla dels Bous de Foc, Eduard Figuerola, explica al Diari que «estem al límit» i que «si no cobrem abans del 31 de maig, hem informat a l’Institut Municipal Reus Cultura (IMRC) que no actuarem el dissabte de Corpus al vespre». 

I és que, segons Figuerola, la cinquantena de socis de la colla ja no poden assumir durant més temps les necessitats econòmiques de l’associació. Malgrat que l’entitat té diverses vies d’ingressos, com les sortides i les contractacions de la batucada de què disposen, estan pendents dels diners de la subvenció anual que els hi atorga l’Ajuntament. 

Enguany, els endarreriments per culpa de la fusió dels organismes de cultura i museus, un canvi en el programa informàtic i l’increment extraordinari de l’activitat a la Casa Rull com a conseqüència de la Capital de la Cultura Catalana, ha endarrerit els pagaments de les subvencions de forma extraordinària. 

Un local obligat
«No pot ser que sigui la batucada la que sustenti l’entitat. I on no hi arriba la batucada, hi haguem d’arribar els socis», diu Figuerola. 
Més enllà de la subvenció, els Bous de Foc també reben diners per pagar la pirotècnia de les dues actuacions fixes que fan a la ciutat. La de Corpus, on disposen de 1.200 euros per pagar el foc, i la de Sant Joan, on disposen de 900 euros. 

Però la subvenció a l’entitat serveix per fer front a pagaments corrents, com el lloguer del local i les assegurances. «Vam haver de llogar un local perquè no tenim espai al local del carrer del Vapor Vell per guardar-hi la batucada». I és que des de l’IMRC se’ls va donar la opció de guardar els dos Bous de Foc al local on es guarden la resta d’elements de la Festa Major. Però El Cuc a l’Orella va determinar que, «ja que havíem de llogar un espai per als instruments de la batucada, que no podíem guardar al Vapor Vell, vam aprofitar per guardar-hi també els bous i tenir-ho tot en un espai». L’associació té un local al carrer de Sant Celestí. 

«Cobraran la setmana vinent»   
La preocupació entre les entitats culturals pel cobrament de la subvenció del 2017 es va traslladar aquest passat dimarts al vespre a la reunió de preparació de la Festa Major de Sant Pere. Els tècnics municipals van informar que els pagaments es farien abans de l’inici de les festes majors. 

«Ens van dir que si hi havien errors en la tramitació administrativa, el pagament s’endarreriria 10 dies més», explica Figuerola, que assegurava que «així ens poden tenir a l’espera tot el temps que vulguin». 

Amb tot, fonts municipals consultades pel Diari asseguren que ja s’ha emès el decret de pagament de les subvencions per una quinzena de les entitats culturals que les han de cobrar. Això representa la meitat del total d’organitzacions i associacions que estan pendents dels diners de l’any passat. 

Les mateixes fonts apunten a que, si tot va com s’espera, la setmana vinent, aquesta quinzena d’entitats cobrarà el que els pertoca, al voltant de 40.000 euros entre totes elles. 

Eduard Figuerola, el cap de colla dels Bous de Foc, confia que els diners arribin abans del dia 31 de maig perquè «la nostra voluntat és sortit el dissabte de Corpus, com cada any».

Diuen des de l’Ajuntament que per la resta d’entitats, 13 en total, encara no s’ha emès el decret de pagament perquè, asseguren, tenen algun error en els documents de justificació de les despeses, imprescindibles per poder cobrar qualsevol subvenció. La idea és que s’esmenin aquests errors i es puntualizi el que calgui per tal de poder fer efectiva l’ordre de pagament en un termini de 10 dies. A partir d’aleshores, una setmana després, s’espera que les 13 entitats restants puguin cobrar la seva subvenció. Això també situaria el pagament d’aquestes ajudes a les entitats abans de la Festa Major de Sant Pere. 

Comentarios
Multimedia Diari