La vigília fa tremolar Reus

Gairebé repetint la jugada de la celebració de la Festa Major petita, les celebracions anteriors a Sant Pere s’escapen d’un aiguat i la ciutat peta a ritme de la gran Tronada de Completes

29 junio 2017 10:08 | Actualizado a 04 julio 2017 14:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un dia ple de les millors anècdotes i els balls més emblemàtics. Amb aquest llistó va respondre la ciutat ahir en el dia de vigília de Sant Pere, en què va esclatar la segona Tronada d’enguany, encesa pel conseller de Cultura, Santi Vila, enmig d’un Mercadal ple de gom a gom.

Ben d’hora van despertar els reusencs i, ni més ni menys que ho van fer amb el Toc de Festa des del campanar, el qual com ja és habitual, v a anar a càrrec del col·lectiu que fa de despertador festiu, els Campaners de Reus. Fins al migdia, la jornada va deixar lluir ballades, concerts vermut i una gran descoberta al Gaudí Centre. La tarda, també va deixar espai per cercaviles de gegants i bèsties i sessions de ball pels carrers del centre. Va ser arribada la tarda quan el cel va repetir la mateixa jugada de dimarts. Es va ennegrir i va deixar anar aigua.

 

Pluja i paraigües. Per sort, però, i gairebé calcant el dia de la Festa Major petita, un cop més les gotes es van dissipar. Sens dubte, la climatologia estava en el bàndol de la rauxa festiva ganxeta. Un quart d’hora de l’hora convinguda, doncs, el Seguici Festiu de la ciutat aclaparava la ciutadania, ja que aquesta no va trigar a omplir a vessar la plaça del Mercadal. Amb un aire més fresc, els balladors van avançar a bon ritme amb una multiplicitat de melodies com a matalàs de fons que va donar lloc a una caòtica però particular cançó tradicional. 

La ciutadania va omplir a vessar la plaça Mercadal

El Ball de Diables va encapçalar la cercavila i ho va fer amb els seus originals vestits i els seus particulars elements sota el braç, els van precedir el Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants i el Carrasclet. 

L’estampa, en veure el darrer i imponent gegant va ser d’allò més sorprenent. I és que avis i néts es van declarar clarament enamorats d’aquest gran heroi solitari. Una mica més apartats de la festa com a tal, cal ressaltar detalls que es van poder observar entre els caminants. Es tracta de l’estratègia de caminar per la plaça i els seus racons. Hi va haver gent que va demostrar un talent innat en saber-se desplaçar-se. 

Val a dir que per poder sobreviure dins un clima festiu com el que es va viure ahir a Reus era necessari, per no dir vital, dur el telèfon mòbil a sobre. I és que tot i sentir les trucades, parlar es feia impossible. Entre els curiosos assistents, també hi va haver molts infants que va optar per passar una millor vigília amb un gelat, va ser una opció força popular, i les gelateries eren plenes. 

Amb una posició privilegiada també es van poder veure gaudir de la festa famílies senceres des dels balcons de la plaça. Diversos, llogats per a l’ocasió. Va arribar el torn del Ball de Pastorets, de Galeres i de Cavallets. «Mira mama, semblen vaixells de miniatura!», va cridar una nena tot alçant un ninot del Gegant Indi. Entre la multitud també es va intuir el Ball de Prims, pels seus barrets acabats en forma de pic. 

Tot l’equip va anar acompanyat pel ritme de la cobla vallenca de tres quartans Bufalodre i es van lluir d’allò més. Van fer el mateix també el Ball de Valencians, el de Bastons de l’Esbart de Sant Llúcia amb el seu característic cop de bastó i el Ball de Mossèn Joan de Vic. Tocades les 20.45 hores ja es van poder veure els primers infants cansats de tant de saltar i ballar. El resultat va ser llits improvisats als cotxets. 

El pilar caminant dels Xiquets de Reus va fer llenya

Mentrestant les noies del Ball de Gitanes van mostrar el seu talent amb les cintes de colors i van coronar el recorregut el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets de Reus i l’ Àliga. Després del ball solemne de l’ Àliga, l’ anada a Completes i el Solemne Ofici de Completes, es va produir el Toc General de Festa. 

Va ser quan va tornar el seguici i el tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus va iniciar el seu desplaçament des de la Prioral fins a la porta de l’Ajuntament, però no ho va fer amb èxit. De fet, va fer llenya just abans d’arribar al consistori, a pocs metres i a causa del volum de gent, el qual va provocar que fessin una frenada tot fent caure el pilar humà. 

Un fet fins ara insòlit. Només quedava esperar que l’alcalde tragués el mocador blanc per fer tremolar Reus. Després, la gran Tronada i el castell de focs, per arrodonir una jornada festiva que va servir de preludi per a la diada de Sant Pere.

Comentarios
Multimedia Diari