Más de Reus

Primera Fira de la Tomaca a Falset

Una trentena de varietats hortícoles del Priorat estaran presents

MAR MARTÍNEZ

Whatsapp
Primera Fira de la Tomaca a Falset

Primera Fira de la Tomaca a Falset

El Parc Natural de Montsant, l’Ajuntament de Falset, la Fundació Miquel Agustí, i el Banc de Terres del Consell Comarcal del Priorat organitzen aquest mes d’agost la primera edició de la Fira de la Tomaca del Priorat, un esdeveniment per afavorir les varietats hortícoles tradicionals de la comarca, amb el tomàquet com a protagonista.

La fira dona continuïtat a les accions del projecte de recuperació de varietats hortícoles al voltant del Parc Natural de Montsant amb el nom de Biodiversitat Cultivada, que ha permès garantir la conservació ex situ d’una trentena de varietats hortícoles tradicionals que havien quedat apartades del mercat, així com obtenir suficient llavor per a iniciar accions de promoció de la biodiversitat cultivada.

Un exemple és la jornada que es va dur a terme el passat 26 d’abril a la seu del Parc Natural de Montsant, on es va distribuir llavor i planter gratuït a les persones interessades.

Dins d’aquest context, també s’ha dut a terme la distribució de llavors amb prèvia comanda i s’ha constituït el grup de treball de la conservació de l’agrobiodiversitat «la Safranoria», encarregat, entre altres coses, de conservar i promoure les llavors en el futur.

La Fira, el 24 d’agost

La població de Cornudella de Montsant donarà el tret de sortida a la fira el 8 d’agost, amb una jornada de camp que inclourà una visita a la finca de producció ecològica Terra Viva, que conrea les varietats recuperades al Parc Natural de Montsant. Més enllà de la visita, es durà a terme un taller d’extracció de llavors d’espècies hortícoles.

La Fira de la Tomaca se celebrarà el 24 d’agost a Falset. El programa d’activitats comprèn la presentació de la tasca del Grup de Conservació de l’Agrobiodiversitat del Priorat, que s’encarrega de la conservació i multiplicació de les varietats recuperades, i una xerrada sobre les oportunitats de recuperar els sabors d’abans, a càrrec de l’investigador Joan Casals, de la Fundació Miquel Agustí.

A la tarda, la plaça de la Quartera acollirà una exposició de varietats tradicionals de tomaca, amb tast inclòs.

La mostra és oberta a qualsevol que vulgui conèixer les seves varietats de tomaca i altres hortalisses tradicionals de proximitat. Es preveu la participació, entre horticultors aficionats i professionals, d’una vintena de persones. L’activitat és oberta a tothom i l’entrada és gratuïta.

Temas

Comentarios

Lea También