VÍDEO I FOTOGALERIA: Reus s'acomiada de Sant Pere amb foc, festa i devoció

SANT PERE 2019. La ciutat ha venerat la imatge del patró, que ha sortit en Professó pels carrers i places de la ciutat. També hi ha hagut crits d’«independència». Fotogalería patrocinada por Repsol. 

29 junio 2019 20:59 | Actualizado a 12 julio 2019 09:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Reus ha mostrat aquesta tarda la seva devoció pel seu patró Sant Pere. És festa grossa i, com no podia ser d’una altra manera, els reusencs han omplert places i carrers per rebre el bust reliquiari del patró de la ciutat, en una jornada en la que, com ja va passar l’any passat, també s’hi ha barrejat la política amb crits d’«independència» i «llibertat presos polítics»

La imatge de Sant Pere està guardada durant tot l’any a l’interior de l’arca de l’altar major de la Prioral, que compta amb tres panys. Divendres, durant les Completes, es va obrir l’arca, però no ha sigut fins aquesta tarda, diada de Sant Pere, que els reusencs han venerat la imatge pels carrers de la ciutat. A l’interior de la Prioral és on s'ha celebrat la Solemne Missa, presidida pel prior Mossèn Joan Anton Cedó. 

Mentrestant, des del Fossar Vell, el seguici ha encetat la marxa, encapçalada pels elements de foc i seguida dels gegants, nanos, bestiari i tots els balls. El Mercadal s'ha va omplert ràpid per veure arribar el seguici a plaça, però molts també han optat per quedar-se davant les portes de la Prioral, a l’espera que sortís la imatge de Sant Pere. S'ha fet esperar, però, finalment, passats ja dos quarts de vuit de la tarda, l’Àliga s'ha posat dempeus i, per la porta, ha aparegut el bust del patró de Reus, sota el tàlem. L’Àliga ha ballat solemnement al seu davant, acompanyada d’aplaudiments plens d’emoció per part dels presents. A continuació, s'ha donat pas a la Professó Solemne.

Paral·lelament, els més petits esperaven impacients a la plaça del Mercadal. Tots volien ser a primera fila per veure arribar els seus elements del seguici preferits. Molts portaven a sobre les figures de goma de la Festa Major i assenyalaven entusiasmats quan veien passar la ‘rèplica’ en gran de la seva joguina. 

Quan ja tan sols faltava que arribessin els Xiquets de Reus, l’Àliga, Sant Pere i la corporació municipal, el cansament es feia notar entre petits i grans. Els nens i nenes s’asseien al terra per descansar, mentre que els adults cada vegada s’enfadaven més quan algú intentava passar a primera fila. «Que ens quedarem aquí o què? Que ara arriba Sant Pere!», exclamaven els que estaven davant de tot quan algú, sense ni tan sols adonar-se’n, s’aturava davant seu. De sobte, han aparegut els castellers. Ràpid han preparat la pinya i han començat a enfilar, formant un pilar de quatre. A bon ritme, el castell ha començat a caminar. L’enxaneta saludava i els reusencs i reusenques li tornaven amb aplaudiments.

Arribats davant de l’Ajuntament, el pilar s'ha desfet i, finalment, l’Àliga ha entrat a plaça, anunciant l’arribada del bust de Sant Pere al Mercadal, que s'ha convertit en un esclat de festa, amb gegants i bestiari ballant alhora, donant la benvinguda al patró de la ciutat. Poc després, arribava el moment culminant de la Festa Major: la quarta i última tronada. Quan el bust de Sant Pere ja era davant l’Ajuntament, ha sigut quan els convidats (Armand Font, de la Confraria Sant Just i Pastor; Aleix Vall, de la Confraria de la Verònica; i Pilar Sanz, presidenta de la Coordinadora de Dansa de Reus) han encès la metxa i la plaça, per última vegada, ha esclatat.

Crits d’«independència»

El fum encara rondava pel Mercadal quan s'ha desplegat, just davant de l’edifici consistorial, una pancarta groga on s’hi podia llegir «ho tornarem a fer» i diverses estelades gegants en façanes d’altres edificis. Molts dels presents han mostrat pancartes de «llibertat presos polítics» i s'an començat a sentir crits d’«independència», tot culminant amb Els Segadors. A continuació, el seguici i la Professó es tornava a posar en marxa i, aquest cop, per retornar la imatge de Sant Pere a la Prioral. Fins l’any que ve!

Les bèsties encenen la plaça

El foc ha tancat la nit, amb un espectacle de llum, colors i espetecs que han fet vibrar Reus. Després de la quarta i última tronada, la Víbria i el Drac s'han encès i han il·luminat la plaça del Mercadal al ritme dels tambors. A l’espectacle s’hi ha sumat el Ball de Diables per donar inici a l’esperada carretillada de Sant Pere.

Comentarios
Multimedia Diari