Tot un heroi esportiu

Josep (Pitu) Casanovas, nedador. Amb onze llicències esportives, el reusenc es distingeix com a un vertader home orquestra en els esports amb un palmarès de distincions elevat

19 mayo 2017 16:39 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Josep (Pitu) Casanovas té 77 anys i, des del 1950 que fa esport. No hi ha esport que se li hagi resistit. Gairebé és l’home orquestra esportiu, ja que ha arribat a sumar fins a 11 llicències esportives. Tot i que diu que el que més domina és la natació amb estil d’esquena. «Fa tres mesos que estic entrenant pel proper campionat d’Espanya de Màsters que duré a terme a Palma de Mallorca dintre d’una setmana i escaig. Faré prova d’esquena i una mixta, on hi ha esquena, braça, papallona i crol. Totes quatre proves alhora», explica. De veterans, segons diu, en passen de mil persones a nivell espanyol. Va començar al Club de Natació Reus Ploms i allà va anar practicant tota mena d’esports, com ara el water-polo, el bàsquet, el futbol, el tennis, l’handbol, l’esquaix, l’atletisme i el triatló . Fins i tot vas probar l’automobilisme.

Amb una seixantena de premis d’àmbit internacional, europeu i català en natació, i essent veterà, Casanovas pot dir que té un palmarès complet. «Potser tinc uns 40 premis més quan estava en actiu. Tinc una caixa de fusta de trenta quilos on hi guardo una bona pila. Al principi, comences a agrupar copes i premis. Els tens tots comptats. Amb el temps,a casa no hi caben. Un premi nacional i internacional a natació, un d’internacional a water-polo, pre-seleccionat pels Jocs Olímpics de Roma l’any 1960, i continuaria», riu tot recordant el seu llistat vital. Una experiència que li ha estat útil i que va aprofitar donant classes de water-polo i natació més endavant.

«Fa molt anys, quan arribaven els mesos d’estiu i deixava de nedar, aprofitava a jugar a bàsquet als matins, i a futbol a les tardes», explica el també fundador i president de la comissió de Natació del Club de Natació Reus Ploms, pel que fa la secció d’handbol i triatló. A banda de tastar tota mena d’esports i parlant d’èpoques estiuenques, Casanovas també esdevé en molts casos un pioner. Va viure l’aparició dels socorristes i va esdevenir un dels primers en titular-se l’any 1965. «Era fàcil formar-te. Ara, et fan passar per moltes més proves», se sorprèn. «D’altra banda, vaig començar a fer triatló quan no estava de moda i no ho coneixia ningú. Ara ho practica tothom com si fos quelcom innovador. Vaig pertànyer a la Federación Española de Triatlón i vaig ser dels primers en aconseguir la medalla d’or, Quant a la Federació Catalana, també», comptabilitza el reusenc.

Casanovas també defensa una correcta educació esportiva pels infants. En aquesta línia, diu que a nedar s’ha d’aprendre de ben petit. Val a dir, que ell va ser el promotor de la iniciativa ‘Cap nen sense nedar a l’escola’, un programa que lluita precisament per evitar que cap infant li manqui aquesta coneixença, i no es trobi amb cap ensurt, perquè «tothom ha de saber nedar, avui dia». L’aspecte solidari, també és un dels trets més rellevants del caràcter del veterà esportista, ja que quan encara es desconeixia la malaltia de l’esclerosi múltiple, va ser una de les cares visibles de la Fundació Mulla’t per l’esclerosi múltiple, on va destacar durant quatre anys com a responsable provincial.

Comentarios
Multimedia Diari