Un clam contra l’assetjament escolar, el musical que torna a Reus en sessions escolars

Sobren les paraules per resumir el que 1.700 alumnes de 18 centres de Reus i comarca van viure ahir a l’escola La Salle de la capital del Baix Camp

30 octubre 2019 13:40 | Actualizado a 05 noviembre 2019 09:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ha estat màgic. Sobren les paraules per resumir el que 1.700 alumnes de 18 centres de Reus i comarca van viure ahir a l’escola La Salle de la capital del Baix Camp. El musical Ningú és un zombi, l’adaptació teatral d’una novel·la juvenil del reusenc Jordi Folck, va esdevenir un clam unànime contra l’assetjament escolar.

Abans d’aixecar el teló, l’autor va envalentir a la jove platea a «oblidar-se del món i entrar en aquesta faula que parla d’un nen que és rebutjat, cosa que no ha de passar mai. Podeu riure i podeu plorar perquè diuen que les persones sensibles són les que tenen un futur millor. Aquest món no necessita persones fredes, sinó persones que sentin. Sentiu amb tota la dimensió de la paraula».

Per a l’escriptor reusenc també va ser una jornada especial i plena d’emocions. Jordi Folck va viatjar en el temps fins als seus orígens a l’escenari del teatre de La Salle, «com a exalumne del centre i al lloc on vaig rebre el meu primer accés al món del teatre i de la música». L’obra va ser estrenada com a cloenda de Reus Capital de la Cultura Catalana (Teatre Bartrina, 2017) i en aquesta ocasió va tornar a la ciutat en sessions escolars amb accés lliure a professorat i mitjans de comunicació.

«Nens i nenes, avui s’incorpora un nou company». Així comença aquesta història en clau de musical social i indià. L’arribada a l’escola d’un noi dels Països de l’Est i el menyspreu que rebrà, especialment d’un company sense nom, són un toc d’atenció i alerta a la societat sobre la importància de saber estimar els altres i apreciar les diferències, com a tresors que enforteixen el món.

L’espectacle, produït per Teatro Calánime, porta a escena valors com l’amistat, la solidaritat i la generositat, amb un repartiment integrat pels actors i actrius Mariona Ginés, Eleazar Masdeu, Tamara Ndong, Enric López i Pau Rubio. I ho fa entonant les melodies creades per Guillem Galofré i Havard Enstad. Cançons que comencen per Repassar, subratllar, rellegir, memoritzar... tot el que transcorre entre les quatre parets d’una classe convencional amb alumnes de diferents procedències i amb idees diverses fins a examinar L’abecedari de l’amor, passant també per despertar l’empatia i solidaritat per Ningú és un zombi.

L’espectacle musical també té com a protagonistes tres intrèpides titelles que emulen les tietes zombis, amb un aspecte singular però amb les veus familiars de Lloll Bertran, Mercè Comas i Mont Plans.

Un total de 75 minuts que posen música i lletra, sobre l’escenari, a una realitat com l’assetjament escolar. Un cant a «posar-se a la pell de l’altre» i a condemnar amb un «zero d’actitud» aquest tipus de comportaments. Una història intensa que, a través de l’escenografia i la interpretació dels actors, reforça el missatge que també «s’ha d’aprendre a ser fort i a resistir».

Finalment, el company sense nom comprendrà que l’amistat no entén de vius o morts, de diferències estètiques o físiques. I un temps després, se n’adonarà, a través d’una carta, que «no hi ha paraula millor que amic o amiga. És un mot que va més enllà de la vida i de la mort [...] Et desitjo una llarga vida, que els camins que ens han separat s’uneixin de nou algun dia».

Una demostració que la diferència capital pot unir a 1.700 alumnes en una sola veu per celebrar la diferència, cantar-la i ballar-la amb l’orgull de ser únics.

Després del seu pas per Reus, el musical social Ningú és un zombi continuarà el seu viatge fins al Teatre Tarragona els dies 19 i 20 de gener i a Barcelona, al Teatre Regina, del 18 d’abril al 9 de maig, tot coincidint amb la festivitat de Sant Jordi. Per ambdues dates ja estan obertes les inscripcions a escoles. D’aquesta manera, l’espectacle Ningú és un zombi està predestinat a remoure consciències.

Comentarios
Multimedia Diari